Juridik Nyhet

Efter flera års samarbete – Mangoldbolag bakom stämning mot Jool

Taggar i artikeln

Jool Mangold
Mangold Fondkommission, JoolMangold Fondkommission, Jool
Publicerad
Uppdaterad

Scandinavian Credit Fund I, som Mangold via bolag är storägare i, har stämt Jool på mångmiljonbelopp efter brister i obligationsemissioner.

Annelie Östlund

Mangold, som nu vill upp på Nasdaq Stockholm Main Market, har samarbetat med investmentbanken Jool Markets under många år. De har också i mångt och mycket arbetat med samma kunder.

Exempelvis agerade Mangold Fondkommission finansiell rådgivare när fastighetsbolaget Melitho 2015 reste ett obligationslån om 140 miljoner kronor. Jool Capital Partner marknadsförde produkten.

Samma år var Mangold finansiell rådgivare till Real Holding när bolaget reste ett obligationslån på 65 miljoner. När lånet skulle refinansieras kontrakterades Jool Markets AS

Annons

Realtid har också skrivit hur Mangold fungerade som ”husbank” för numera kraschade Amarantsfären under flera år – en sfär som också Jool med vd Tom Olander i spetsen, gjort affärer med. 

Men i och med att alternativa investeringsfonden Scandinavian Credit Fund I har stämt Jool Markets på 61 miljoner kronor, kan det tidigare så goda samarbetsklimatet ha brutits.

Mangold AB äger nämligen närmare 28 procent av aktierna i Skandinaviska Kreditfonden AB, som i sin tur startade Scandinavian Credit Fund i början av 2016.

Annons

Mangold marknadsför också Scandinavian Credit Funds emissioner av vinstandelslån på hemsidan.

Slutade i katastrof

Det var i slutet på 2017 och början av 2018 som Jool Markets arrangerade obligationslån om totalt 200 miljoner kronor till fastighetsbolaget Trinitas.

Annons

Scandinavian Credit Fund ska enligt Dagens Juridik ha investerat ett nominellt belopp om totalt 63 miljoner kronor.

Men investeringen slutade i katastrof. Trinitas försattes i konkurs 2019 med tillgångar i boet på knappt 6 miljoner kronor och skulder på drygt 222 miljoner.

Trinitas-koncernens huvudägare och före detta vd Thomas Lakhall dömdes för bland annat grovt bedrägeri, grovt svindleri, grov urkundsförfalskning, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott, till sju års fängelse och näringsförbud i tio år av tingsrätten. En dom som överklagats till hovrätten.

Scandinavian Credit Fund hävdar att det föreligger ett orsakssamband mellan Jool Markets bristfälliga agerande som arrangör av obligationslån till Trinitas och den skada som Scandinavian Credit Fund lidit.

Det fanns enligt dem allvarliga fel och brister i investerarpresentationen som Jool Markets tagit fram: värderingen av fastigheter var inte korrekt, koncernskulden var mycket högre än angett och aktierna i Trinitas dotterbolag var dubbelpantsatta.

Jool Markets bestrider

Scandinavian Credit Fund menar att felen och bristerna i investerarpresentationen berodde på att Jool Markets helt förlitade sig på huvudägarens uppgifter, och inte gjorde tillräckliga egna kontroller.

Jool Markets har å sin sida hävdat att man följt branschpraxis, egna interna rutiner och bestridit att man agerat oaktsamt i sin roll som arrangör.

Men nu skriver Dagens Juridik att investeraren upptäckt ännu fler fel i investerarpresentationerna: Uppgiften att huvudägaren och vd:n investerat mer än 115 miljoner kronor i eget kapital i Trinitas har visat sig vara felaktigt.

Tidningen skriver också att den Mangold-relaterade fonden kräver förtydliganden från Jool Markets vad gäller uppgifter i investmentbankens interna PM samt Jool Markets skrifter i målet.

Enligt Scandinavian Credit Fund florerar det uppgifter om att Jool Markets har kontrollerat uppgiften om huvudägarens investering. Det tycks också finnas olika beskrivningar om vilka detaljer som Jool Markets anser finnas bakom summeringen 115 miljoner kronor, skriver Dagens Juridik.

 

Annons