Annons

Annons

"Danske Bank bättre än de flesta"

Danske Banks aktiekurs har halverats sedan penningtvättsskandalen briserade förra året. - Danske Bank är trots det fortsatt en mer lönsam bank än många jämförbara konkurrenter. Det säger Ronit Ghose, Citigroups chef över bankanalys, i en intervju med Bloomberg.

Anledningen till Danske Banks börsras efter penningtvättskandalen, som utplånade värden på motsvarande 18 miljarder dollar, beror på att banken tidigare sågs som en renhårig aktör.

–Om en mer risktagande och vidlyftig bank blivit föremål för den här typen av granskningar hade folk nog tänkt 'ja, det var ju ganska väntat' /…/ Danske satt på en piedestal och fallhöjden var därmed högre, säger Citi-analytikern.

Bankens tuffa agerande i chefsleden, där både vd Thomas Borgen och ordförande Ole Andersen klivit åt sidan, är tillsammans med flera hundra nyanställningar inom regelefterlevnad ett kvitto på att banken städat rent, menar han.

Annons

Annons

–Banken har ett skadeskjutet rykte, och ja, de har ledningsproblem, men själva bankkoncernen är inte trasig, säger Ronit Chose.

Samtidigt uppger han att det är svårt att uppskatta de böter som banken nu riskerar.

–Det är också vad investerarna funderar allra mest på, och det är bortom bankens lednings kontroll, säger Ronit Ghose till Bloomberg.

Danske Banks aktie var upp med runt 3 procent i Köpenhamnbörsens öppningshandel, klart bäst i klassen av Europas storbanker.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons