Chockbeslut: iTunes illegalt

Norges konsumentombudsman har beslutat att Apples online-musikbutik iTunes är illegal. Sverige och Finland stöttar beslutet.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-01-25

Eftersom iTunes inte tillåter konsumenten att spela upp nedladdad musik på rivaliserande teknologiska bolags apparater beslutades detta i går i Norge. Låtar som laddats ner via iTunes kan bara spelas upp på Apples egna mp3-spelare iPod.

Det är första gången det bestämts i rätten att iTunes bryter mot konsumentskyddslagar. Nu är Apple rädda att detta ska bli ett prejudikat för resten av Europa.

Apple får till den 1 oktober att göra koderna tillgängliga till andra teknologiföretag. Annars bryter Apple mot norsk lag, fallet går upp i domstol, iTunes får böter och stängs ner.

iTunes har över 100 miljoner europeiska användare. Tjänsten dominerar den legala nedladdningsmarknaden; en multimiljard-marknad där kampen om andelar är knivskarp och aktörer som Nokia och Microsoft vill kamma hem större vinster. Flera mp3-spelarleverantörer och musiktjänsteföretag står i startgroparna med konkurrerande produkter, varför många branschkännare menar att utvecklingen hämmas av iTunes sätt att stoppa interoperabiliteten.

I flera europeiska länder, däribland Tyskland, Frankrike, Norge och Finland, har konsumentorganisationer gått samman för att sätta press på Apple. Enligt Financial Times har Sverige och Finland redan ställt sig bakom Norges beslut. Hur länderna kommer att agera är dock ännu oklart.

Platsannonser

Logga in