Foto: Apam
Finans

Catellas köp av APAM för 207 miljoner nu klart

Catella slutför, via dotterbolag, förvärvet av 75 procent i den brittiska fastighets-, investerings- och asset management-rådgivaren APAM.

Uppdaterad 2018-12-13
Publicerad 2018-12-13

I mars 2018 meddelade Catella att man kommit överens om att förvärva 75 procent av aktierna i APAM till ett pris motsvarande 18 miljoner pund – motsvarande 207 miljoner kronor – på skuld- och kassafri basis. Catella slutför nu transaktionen, och APAM konsolideras som ett dotterbolag inom Catella. Tillsynsmyndigheten Commission de Surveillance du Secteur Financier i Luxemburg har godkänt det hela, enligt ett pressmeddelande.

APAM har haft en stark tillväxt de senaste åren och hade under 2017 intäkter på cirka 7 miljoner brittiska pund, motsvarande drygt 80 miljoner kronor.

– Storbritannien är en viktig strategisk marknad för oss och vi ser ett stort intresse hos våra kunder att investera, inte minst från vår verksamhet i Asien. APAM är ledande inom sitt område med exceptionell kunskap om fastighetsmarknaden i Storbritannien och med en imponerande hög avkastning historiskt. Genom den här affären stärker Catella sin paneuropeiska plattform och lokala expertis ytterligare, kommenterar Knut Pedersen koncernchef för Catella.                              

APAM har ett förvaltat kapital på 1,4 miljarder pund och 41 anställda. Simon Cooke och William Powell, grundare och verkställande direktörer på APAM, fortsätter som aktieägare i APAM och har förbundit sig att stanna inom företaget i minst fem år. Catella APAM fortsätter driva sin tillväxtstrategi i Storbritannien med nuvarande ledning, skriver Catella i pressmeddelandet.

– Catella Property Investment Management har kontinuerligt stärkt sin konkurrenskraft i Europa med en årlig ackumulerad tillväxt (CAGR) i förvaltat kapital på 31 proicent under de senaste tre åren. Förvärvet av APAM stärker vår position ytterligare när vi nu når förvaltat kapital på 8,1 miljarder euro, säger Timo Nurminen, Head of Property Investment Management på Catella.

– Storbritannien är en knutpunkt för kapital i hela Europa och transaktionen med Catella återspeglar Storbritanniens fortsatta framträdande roll för globala investeringar bland institutioner, oberoende fonder och privata investerare. Vi ser fram mot nästa fas av APAMs tillväxt inom ramen för Catellas Europeiska plattform, kommenterar Simon Cooke och William Powell, grundare och verkställande direktörer för Catella APAM.

Platsannonser