Annons

Annons

Carnegie skapar nytt index för små bolag

Investmentbanken Carnegie lanserar nu ett jämförelseindex för att spegla utvecklingen bland 432 mindre bolag på den noterade marknaden i Sverige.

Mot bakgrund av det ökade intresset för mindre noterade bolag, så kallade Micro Cap, lanserar banken nu ytterligare ett marknadsindex. Det får namnet Carnegie Micro Cap Index Sweden.

Indexet speglar utvecklingen i mindre bolag som är noterade på Stockholmsbörsen och First North, som båda ägs av Nasdaq.

Det nya indexet ska tjäna som stöd för både Micro Cap-fonder och investerare intresserade av segmentet. Vid starten kommer totalt 432 bolag ingå, med ett börsvärde på maximalt 6,8 miljarder kronor för respektive bolag.

Annons

Annons

– Bolagssegmentet är centralt för Carnegie och vi ser en möjlighet att bistå våra kunder med ett benchmark-index för fondförvaltare som arbetar med företag inom Micro Cap och för investerare som utvärderar dessa företag. Samtidigt behöver många av dessa mindre bolag exponering mot de breda investerarnätverk som Carnegie har, säger Henric Falkenberg, chef för Securities på Carnegie, i en kommentar.

De 20 största bolagen som ingår i indexet vid lansering är THQ Nordic, Nordax Group, Gränges, Öresund, Bure Equity, Coor Service Management, Sectra, Skistar, Concentric, Academedia, Platzer Fastigheter, BioGaia, Capio, Cherry, Recipharm, Catena, Dustin Group, Systemair, Lagercrantz Group och Duni.

Indexet kommer att revideras två gånger per år. Det underhålls och beräknas dagligen av SIX Financial Information.

Bolag noterade på Aktietorget eller NGM Nordic MTF ingår inte i det nya indexet.

1995 startade Carnegie småbolagsindexet Carnegie Small Cap Index, som redovisar historik från 1985. Det beskriver och jämför utvecklingen av noterade bolag inom segmentet Small Cap.

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons