Statliga SBAB har som första storbank höjt räntan på sina bolån, samtidigt som de är den enda stora aktören som fortsatt tror på ytterligare räntesänkningar från Riksbanken.
Storbanken höjer bolåneräntan: "Fler kommer haka på"


Mest läst i kategorin
Beslutet kommer efter förra veckans överraskande höga inflationssiffror. Mätt som KPIF steg den till 2,9 procent i februari, vilket var högre än väntade 2,7 procent.
Detta har fått flera banker att ändra sina ränteprognoser. SEB (börskurs SEB) har skrotat sin prognos på en räntesänkning i maj, medan Nordea (börskurs Nordea), som tidigare inte trodde på fler sänkningar, nu ser en risk för höjningar istället.
Missa inte: Riksbanken behåller lugnet – trots oväntat hög inflation. Realtid
Även Danske Bank och Swedbank (börskurs Swedbank) har ändrat sina prognoser och räknar nu med att styrräntan ligger fast på 2,25 procent tills vidare, enligt samma källa.
SBAB hyfsat lugnt
”Vi tror ändå att inflationen kommer falla tillbaka lika snabbt som den steg. Så än så länge känner vi oss hyfsat lugna”, sa Robert Boije, chefsekonom på SBAB, när siffrorna presenterades enligt Dagens Industri.
SBAB höjer nu tremånadersräntan med 0,05 procentenheter till 3,47 procent, medan räntorna på bindningstider mellan 2–10 år höjs med mellan 0,08–0,28 procentenheter, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Mardrömmen slår in: Riksbanken höjer din ränta tre gånger i år
2025 skulle bli revanschen som svenskarna väntat på. Istället kommer ett riktigt dråpslag.
Höjningarna är störst på de längsta bindningstiderna.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth räknar med att fler banker följer SBAB:s exempel:
”Det är en tidsfråga innan de andra bankerna höjer räntan eftersom marginalerna krymper när marknadsräntorna går upp”, säger hon till EFN.
Senaste nytt
”Behöver låna väldigt mycket pengar”
Winsth tror också att Riksbanken kommer att signalera en möjlig räntehöjning framöver.
”De kommer förhoppningsvis inte höja räntan eftersom den svenska konjunkturen fortfarande är svag, men i räntebanan så kan man tänka sig att de lägger in en räntehöjning”, säger hon till EFN.
Läs även: ”Ekonomin skulle må bra av lägre räntor”. Dagens PS
Chefsekonomen pekar på det geopolitiska läget som orsak till stigande räntor.
”Vi är i en situation då Europa behöver låna väldigt mycket mer pengar, både till försvar och investeringar, och om många behöver pengar så går ju priset på pengar upp, det vill säga räntan”, förklarar hon för EFN.
Matpriserna skenar
Matpriserna ses som huvudorsaken till inflationsuppgången.
Matinflationen steg i februari till 3,9 procent, den högsta nivån sedan december 2023.
Kaffepriset har stigit med närmare 30 procent på ett år, medan hårdost och gurka blivit cirka 15 procent dyrare, skriver Dagens Industris kommentator Nils Åkesson.

Tänker du på att binda din ränta? Se upp, varnar expert
Tiderna har kanske ändrats igen, varnar experten.
Mot 2 procent
Robert Boije på SBAB håller dock fast vid sin positiva syn – trots att svensk ekonomi går ”knackigt”.
”Arbetslösheten ligger kvar på höga tal, konsumtionen tar inte fart som vi hade hoppats och antalet konkurser är fortsatt höga. I kombination med att vi tror inflationen faller tillbaka tror vi ändå att Riksbanken sänker räntan ner mot 2 procent under sommaren”, säger han.
Missa inte: Svenskarna håller igen – trots stark ekonomi. Realtid