Metoden innebär inget förbud mot värdepapperisering men tar bort kapitalkravsincitamenten för betydande och olämpligt strukturerade värdepapperiseringar.
FI föreslår en ny kapitalbedömningsmetod
Mest läst i kategorin
Finansinspektionen (FI) anser att värdepapperisering kan ge upphov till risker som inte beaktas i nuvarande regelverk. Idag remitteras därför den metod som FI avser att använda för att bedöma bankers kapitalkrav inom pelare 2 för återflödesrisk vid värdepapperisering. Det framgår av ett pressmeddelande.
De senaste årens skärpta kapitalkrav och kommande regelverk kan stärka svenska bankers incitament för värdepapperisering och bidra till en större värdepapperiseringsmarknad.
"FI ser i grunden fördelar med att den svenska kreditefterfrågan kan tillgodoses genom en bredare bas av kapital- och finansieringskällor, men bedömer att stabilitetsrisker kan uppstå i ett läge när marknaden för värdepapperisering inte längre medger nya emissioner", skriver FI.
Metoden innebär inget förbud mot värdepapperisering men tar bort kapitalkravsincitamenten för betydande och olämpligt strukturerade värdepapperiseringar.
"Förslaget är därför att banker vars transaktioner uppfyller vissa villkor ska undantas från ett kapitalkrav för återflödesrisk. Metoden skulle idag inte få några konsekvenser för de svenska bankerna", enligt FI.
Återflödesrisk kan uppstå när banken får ett återflöde av kreditrisk och plötsligt ökat kapitalbehov. En plötslig kapitalkravsökning kan innebära att banken får problem att uppfylla sina kapitalkrav och det kan få konsekvenser för den finansiella stabiliteteten eftersom förtroendet för banken kan påverkas negativt.
FI anser att det är angeläget att säkerställa att banker har möjlighet att hantera återflödesrisken även i perioder av ekonomisk nedgång för att undvika eller minska risker ur ett stabilitetsperspektiv.
Metoden kommer användas i översyns- och utvärderingsprocessen från och med 2017.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.