Realtid

FI: Högre krav på valutaväxlare räcker inte

FI: Högre krav på valutaväxlare räcker inte
Realtid.se
Uppdaterad: 26 juni 2023Publicerad: 26 juni 2023

En granskning som FI har gjort visar att det finns omfattande brister i valutaväxlingsföretagens arbete med att förhindra penningtvätt och finansiering av terrorism. Ett alternativ som FI överväger är att bara tillåta banker och betalningsinstitut att hantera valutaväxling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Valutaväxling är en kontantintensiv bransch där transaktioner är svåra att spåra. Det innebär, enligt FI, att valutaväxlare är attraktiva för kriminella som vill tvätta brottsvinster. I takt med att större finansiella företag skärper sina kontroller och kontanter används allt mindre har den organiserade brottsligheten visat ett ökat intresse för den här typen av tjänster.

FI har därför sedan förra året granskat hur fem valutaväxlare följer penningtvättsreglerna. Det har handlat om företag i olika delar av landet som genomför växlingstransaktioner med kontanter. FI:s granskning tillsammans med erfarenheter från övrig tillsyn på området har visat på återkommande och omfattande brister i företagens arbete mot penningtvätt och finansiering av terrorism, som att:

  • Det saknas en allmän riskbedömning eller att riskbedömningen inte varit anpassad till riskerna för penningtvätt och finansiering av terrorism i verksamheten.
  • Det har inte gjorts någon bedömning av kundernas riskprofil.
  • Företaget har inte förstått vem som är att anse som kund enligt penningtvättslagen och vilka förebyggande åtgärder som följer med detta. Det har även saknats rutiner och riktlinjer för att avgöra när de etablerar en affärsförbindelse med sina kunder.
  • Det har inte vidtagits några kundkännedomsåtgärder överhuvudtaget, inte heller skärpta åtgärder, utöver kontroll av kundens identitet när omständigheterna kräver det.
  • Företaget har inte uppmärksammat avvikande transaktionsmönster som enligt dess egna rutiner och riktlinjer kräver särskilda åtgärder.

Av de fem företagen som ingått i granskningen har fyra valt att avregistrera verksamheten under handläggningens gång. Det femte har FI förelagt att upphöra med verksamheten.

–Vår granskning visar att det handlar om små företag med begränsade förutsättningar att förebygga penningtvätt. När företagen brister i det arbetet uppstår sårbarheter som kriminella kan utnyttja. Det är därför viktigt att företag tar det här arbetet på allvar säger Malin Alpen, chef för FI:s verksamhetsområde Betalningar, i en skriftlig kommentar.

FI:s granskning pekar tydligt på behovet av att företag som erbjuder valutaväxling skärper sitt arbete med att förebygga penningtvätt. FI avser också att tillsamman med Samordningsfunktionen för penningtvätt och finansiering av terrorism uppdatera den vägledning för branschen som tidigare har tagits fram.

Samtidigt stärker resultatet av granskningen FI:s uppfattning att kraven på valutaväxlare behöver skärpas. Den 1 januari 2024 kommer också nya krav. FI tycker att det är ett bra steg på vägen, men inte tillräckligt för att hantera den höga risken för penningtvätt och finansiering av terrorism som branschen utsätts för.

Ett alternativ som FI tittar på är att endast tillåta tjänsten valutaväxling genom tillståndspliktiga företag, exempelvis banker och betalningsinstitut. Eftersom det ställs högre krav på de företagen att ha kontroll på hela verksamheten så har de en allmänt bättre förmåga att hantera penningtvättsrisker.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]