Finans Nyhet

Baker McKenzie och Nasdaq teamar upp

Joakim Falkner och Niclas Holmberg vid börsklockan på Stockholmsbörsen. Foto: Rakel Lennartsson
Publicerad

(Uppdaterad) Niclas Holmberg, noteringsansvarig på Nasdaq i Stockholm, och Joakim Falkner, som leder kapitalmarknadsteamet på Baker McKenzie, hoppas kunna vara ambassadörer för det finansiella ekosystemet i Stockholm.

Förra veckan var det svajigt på världens börser. Var det början på slutet eller bara en “normal” korrigering? Det rätta svaret vet vi först i efterhand. Men en börs med framtidstro är Nasdaq i Stockholm.

– Det har varit fantastiska år i Stockholm, från ett noteringsperspektiv. Parallellt pågår även arbetet med att bredda erbjudandet till andra europeiska länder och möjliggöra för ännu fler bolag att ta del av Nasdaq som handelsplats, oavsett om bolaget är baserat i Tyskland, England, Italien eller på Malta, säger Joakim Falkner, som leder kapitalmarknadsteamet på Baker McKenzie.

Utländska delegationer kommer på besök och omvärlden undrar: Vad är det som händer i Stockholm? 

Annons

Niclas Holmberg, noteringsansvarig för Nasdaq Stockholm, menar att grunden står att finna i den starka svenska aktiekulturen. 

– En stor del av våra pensionspengar är placerade i aktier, och utöver professionella investerare har vi en stor grupp kunniga och aktiva småsparare. Detta skapar både djup och bredd i marknaden och är en förutsättning för att bolag ska kunna ta sig till börsen, säger han.

Men de senaste årens succé för Nasdaq Stockholm består av flera komponenter. Realtid.se träffar Niclas Holmberg tillsammans med Joakim Falkner för ett samtal om framgångsfaktorer och hur de kan tas vidare.

Annons

De ger intryck av att vara ett samspelt par. Bara det senaste halvåret har de varit på en handfull internationella mässor och tillställningar för att knyta kontakter och framhålla fördelarna med Stockholm som kapitlanskaffningsplats.

Bakgrunden till deras tighta samarbete står att finna i statistiken. Förra året hade Stockholmsbörsen en all time high sedan den öppnades för 155 år sedan med 96 noteringar, varav 70 på tillväxtmarknaden First North.

Joakim Falknes team låg bakom ett stort antal av noteringarna 2017 och 2018 ser ut att bli ännu ett starkt år för den internationella byrån: hittills har Baker McKenzie Stockholm medverkat i 60 procent av noteringarna på huvudlistan och ett flertal på First North.

Annons

Kort sagt, Baker McKenzie är en av de rådgivare som varit mest frekvent gäst vid börsringningarna på Nasdaq i Stockholm de senaste åren, och Niclas refererar med glimten i ögat till firman som en “IPO-maskin”.

Som noteringsansvarig kan Niclas Holmberg inte prioritera en enskild rådgivare, utan är mån om att alltid lämna alternativ när han får förfrågningar från bolagen. Samtidigt understryker han att det viktigaste är att bolagen får en bra resa och investerarna får en bra upplevelse.

Uppdatering: Nasdaq vill förtydliga att det inte finns något särskilt samarbete med Baker McKenzie. Bolag som söker en notering i Stockholm har möjlighet att söka sig till lämpliga rådgivare på finansmarknaden.

– Då krävs det att rådgivarna är nyfikna och hungriga på att jobba med de här tillväxtbolagen, säger han.

Niclas Holmberg gillar rådgivare som är beredda att tänka “outside the box” och ta på sig case som kräver lite extra arbete.

– Rådgivarens roll blir kanske lite mer utbildande i exempelvis ett gaming-bolag jämfört med ett fastighetsbolag.

First North är i sig något av ett experiment, som enkelt uttryckt kan beskrivas som en tillväxtmarknad där unga bolag, eller bolag i snabb tillväxt, kan lista sig mot lite mer flexibla krav än vad som gäller på huvudlistan.

Framgångssagan First North

Att First North har blivit en framgångssaga är någonting som Niclas Holmberg gärna vill kredda stora delar av det svenska ekosystemet för.

– First North speglar egentligen fenomenet där Sverige, och då kanske i synnerhet Stockholm, håller på att etablera sig som en en tillväxtmarknad för tech-bolag och andra innovativa bolag.

LÄS MER: Därför är First North en succé

Här finns tech-scenen, venture capital, crowdfunding, starka private equity-firmor, hungriga rådgivare, välrenommerade investmentbanker och så vidare.

– Aktörerna drar varandra och bidrar till ett gott noteringsklimat, säger Niclas Holmberg.

Visst kan varumärket Nasdaq bidra när First North ska nå utanför Sverige. Alla vet att företag som Google, Facebook och Tesla är noterade på Nasdaq. Men Niclas Holmberg menar samtidigt att det starka varumärket inte räcker för att förklara First Norths framgång, utan han lyfter också fram klimatet och miljön kring börsen.

– En Nasdaq-börs går att kopiera, men inte miljön och kulturen runt omkring, säger han.

Det senaste halvåret har Niclas Holmberg och Joakim Falkner varit på Malta, i Köln och Berlin och senast i New York tillsammans för att marknadsföra det goda noteringsklimatet i Stockholm, särskilt för företag inom branscher som gaming och life science.

– Där tycker jag spontant att Baker McKenzie har ett bra team och det tror jag bolagen i de här nya sektorerna känner. Har vi en gamer som tillbringat halva sitt liv med att programmera i en källare, så gäller det att hitta personer som kan möta de bolagen, säger Niclas Holmberg.

Joakim Falkner, oklanderligt klädd i kostym, nickar instämmande och säger att man som rådgivare blir lite av en kameleont. 

Han har fördelen av att arbeta på en internationell byrå, vilket inte är fallet för alla affärsjurister i Stockholm. 

– Fördelarna är många med att ha en global representation och ibland är det nästan uteslutningsmetoden som avgör valet av rådgivare, säger han och tillägger:

– Vi upplever ändå förstås att det finns stor konkurrens, det finns otroligt duktiga byråer som vi konkurrerar med så ibland är der svårt att svara på frågan varför vi ska väljas, men då kan det enkla svaret bli att vi gör väldigt många noteringar så att vi hela tiden har en konstant färsk kunskap om marknaden och de förutsättningar som råder.

Det blir snabbt en självförstärkande effekt när man kommer in och får medverka i nya börsintroduktioner. Det har att göra med marknadens starka önskan om förutsebarhet. Niclas Holmberg medger att det finns en frestelse att förorda den erfarne rådgivaren framför en uppstickare, samtidigt är han noga med att påpeka att han förhåller sig neutral. 

Det är ganska vanligt att bolagen hör av sig direkt till börsen för att bygga på sig kunskap innan de går till rådgivarna.

– Ofta frågar de oss vilka rådgivare vi tycker passar dem utifrån storlek och bransch och vi rekommenderar aldrig bara en, säger Niclas Holmberg.

Hur kan en legal rådgivare slå sig in på den här heta marknaden?
– Det är viktigt att ha den här öppna attityden som vi har pratat om och att inte vara rädd för att jobba lite extra med vissa bolag i början. Det går inte att komma och säga att man bara jobbar med bolag som har 10 miljarder eller mer i börsvärde, utan det gäller att vilja vara med de här nya aktörerna från början, säger Niclas Holmberg.

Initialt ger det inte de största arvodena, men det bör ses som ett strategiskt arbete där man växer med bolagen, menar han.

Joakim Falkner upplever hur Nasdaq Stockholm de facto håller på att bli en internationell handelsplats.

– Såväl i norden som i övriga Europa tittar många bolag på Stockholm i stället för sina hemmabörser. Sverige må vara litet och Nasdaq må vara en börs i det lilla landet, men den sticker verkligen ut på den europeiska marknaden, säger Joakim Falkner.

Niclas Holmberg fyller i:

– Nästa steg är givetvis att Nasdaq Stockholm ska bli en hub i Europa för bolag, oavsett storlek, som vill söka sig till börsen.

Annons