Annons

Annons

owbunker.jpg

Nu kommer det första rättsliga avgörandet i det juridiska efterspelet till konkursen i det stora danska rederiet OW Bunker år 2014.

Avgörande stundar om kraschen i OW Bunker

På onsdagen faller domen i rättegången kring danska OW Bunker, som 2014 gick i konkurs kort tid efter att Altor och Carnegie börsnoterade bolaget. Men frågan om mångmiljonstämningarna, som handlar om ansvaret när ett nynoterat företag kraschar, väntas inte tas upp förrän 2019 eller 2020.

Det har gått 3,5 år sedan danska rederiet OW Bunker gick i konkurs bara åtta månader efter att Altor tog bolaget till Köpenhamnsbörsen med hjälp av bland annat Carnegie.

Ett våldsamt risktagande drev på kort tid företaget till ruinens brant. I Danmark har det varit en extremt infekterad historia, där bland andra Altor och Carnegie dragit på sig enormt mycket kritik och mångmiljonstämningar.

Klockan 11 på onsdagen den 30 maj ska dom falla i tingsrätten i jylländska Ålborg. Men i det här skedet är det inte Altor och Carnegie som sitter på de anklagades bänk.

Annons

Annons

Den danska motsvarigheten till EBM, Bagmandspolitiet - eller Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, som är det fullständiga namnet - kräver att Lars Möller, tidigare vd för OW Bunkers dotterbolag i Singapore, får minst fem år fängelse för grov trolöshet mot huvudman.

Bagmandspolitiet har redan tvingats backa på flera punkter. De har lagt ned efterforskningarna kring andra personer i företagets ledning än Lars Möller, och sänkt summan han anklagats för att ha orsakat skada för från 820 miljoner danska kronor till 645 miljoner, motsvarande 880 miljoner svenska kronor.

Det står klart att Lars Möller kraftigt överskridit bolagets regler. Hans försvarsadvokater hävdar att OW Bunkers högsta ledning visste att kreditgränserna överskreds dramatiskt, och att dessa därför bär ansvaret. Enligt försvaret kom bolagets högsta ledning under stark press att visa tillväxt i både omsättning och resultat först under Altors ägande, och därefter när bolaget väl var börsnoterat. 

Ledningen valde därför att acceptera den höga risken, och när det gick snett blev Lars Möller syndabock.

Lars Möller inledde rättegången med att förklara att han är en "språklig student, jag bryr mig inte om räkenskaper, och min kollega minns misstänkt mycket fel" samt att han inte nödvändigtvis läste alla de mail han fick kring de skulder som hans kunder byggde upp till företaget.

En komplikation är det inte går att bevisa att Lars Möller haft egen vinning av det hela, även om han hade ett bonussystem.

Det hela kompliceras också ytterligare av att dåvarande vd Jim Pedersen avled i mars 2017. Men oavsett vilken dom som faller på onsdagen så kommer fallet OW Bunker att rulla på ett bra tag till i det danska rättssystemet.

Redan i december 2014, månaden efter att det nynoterade OW Bunker gick i konkurs, började ett antal danska investerare granska konkursen för att hitta de juridiskt ansvariga. Det resulterade i en stämning av bland andra Altor och Carnegie på totalt motsvarande över 1 miljard svenska kronor.

Och den rättegången väntas komma upp först 2019, eventuellt först 2020, i Köpenhamn.

N360/Torbjörn Isacson

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons