Avanzas snart avgående vd Johan Prom som efterträds av Rikard Josefson som har utsetts till ny vd.
Fonder

Avanza släpper robottjänst för fondsparande

Nätbanken lanserar en lösning med förvalda fonder för sparare som inte orkar välja. Förvaltningsavgiften ligger på 0,35 procent. "Perfekt för dig som inte själv aktivt vill fatta löpande beslut", hävdar bankens vd Johan Prom.

Uppdaterad 2017-09-22
Publicerad 2017-09-22

Det framgår av ett pressmeddelande.

Lösningen har fått namnet Avanza Auto som är samlingsnamnet för sex autogenererade specialfonder med olika riskprofil och placeringshorisont. Det rör sig om olika aktieslag, korta och långa räntor samt råvaruplaceringar. Varje fond utgör i sin tur en en portfölj av värdepapper som förvaltas av Avanza Fonder.

– Det ska vara enkelt att få en bra förvaltning av sina sparpengar. Avanza Auto gör att fler kan ta det här viktiga steget och är perfekt för dig som inte själv aktivt vill fatta löpande beslut, säger Johan Prom vd på Avanza i en kommentar.

Förvaltningsavgiften på portföljen uppgår till 0,35 procent. Investeringen kan göras med ett startbelopp från 1 krona eller genom att starta ett månadssparande från 100 kronor. 

– Förutom att erbjuda en effektiv förvaltning av dina pengar är lägsta möjliga startbelopp och lågt pris självklarheter. Avanza Auto specialfonder fungerar dessutom för alla kontotyper som aktie- och fondkonto, ISK och tjänstepension, säger Prom i pressmeddelandet.

Avanzas lansering kommer kort efter att Nordnet aviserat sin storsatsning på artificiell intelligens. Nätbankens uttalade mål är att bli störst på AI-rådgivning i Europa.

– Kunderna blir allt mer krävande och nu gör vi en storsatsning på artificiell intelligens. Vår övertygelse är att det är avgörande för att förbättra kundupplevelsen. Om man inte satsar på det nu så tror jag att det blir svårt att konkurrera om kunderna inom ett par år, sa Nordnets vd Peter Dahlgren till Realtid.se i augusti.

Kort därefter släppte Nordnet sin robotrådgivningstjänst Robosave som investerar i börshandlade fonder, så kallade ETF:er. Lösningen kostar 0,50 procent per år. En förvaltningsavgift på 0,15-0,23 procent tillkommer. Avgiften tillfaller fondbolagen som tillhandahåller underliggande fonder.

I tjänsten ingår även en ombalansering som automatiskt ser över portföljen, och genom köp och försäljningar ser till att den löpande stämmer överens med kundens riskprofil.

Platsannonser

Logga in