Ahlsell på väg ut från börsen igen
Ahlsell på väg ut från börsen igen.
Morgonsvepet

Ahlsell på väg ut från börsen

UPPDATERAD CVC vill avnotera Ahlsell, Héléne Barnekow till Microsoft och kritik mot Riksbankens återköp. Det plus ytterligare nio viktiga nyheter hittar du i Realtids morgonsvep idag.

Uppdaterad 2018-12-11
Publicerad 2018-12-11

CVC vill avnotera Ahlsell
M&A Storägaren CVC Funds har via det anonyma bolaget Quimper gått ut med ett erbjudande till aktieägarna att köpa ut Ahlsell från börsen. Budet på 55 kronor per aktie är värt knappt 18 miljarder kronor. Kursen stod igår på 41,50 kronor per aktie. Budet innebär därmed en premie på 32,5 procent.
Ahlsell, med huvudkontor i Liljeholmen i Stockholm,  omsätter 30 miljarder kronor. Företaget har 3 300 anställda. Företaget noterades på Stockholmsbörsen den 28 oktober 2016 till priset 46 kronor per aktie. Bolaget var tidigare noterat mellan 1964 och 1986.
CVC har, via Keravel, varit storägare i Ahlsell sedan 2012. De äger drygt 25 procent av bolaget.

Héléne Barnekow ny vd på Microsoft Sverige
Karriär Telia Sveriges förra detta chef Héléne Barnekow blir ny vd för Microsoft. Hon var vd för Telia Sverige i närmare tre år och lämnade sin tjänst i april 2018.
Under sitt senaste räkenskapsår omsatte Microsoft Sverige 1,85 miljarder kronor i Sverige och gjorde en vinst på 275 miljoner kronor. Bolaget hade 557 personer anställda. Héléne Barnekow tillträder sin tjänst den 17 december och efterträder Joachim Damgard, som gått vidare till en ny chefstjänst inom Microsoft.

Kritik mot Riksbankens återköp
Makro
Riksbanken har under de senaste åren köpt närmare hälften av de utgående svenska statsobligationerna. Detta kritiseras nu av Kristin Magnusson Bernard, Sverigechef för Nordea Markets. Till SvD Näringsliv säger hon att köpen av obligationer gjort bankerna mycket känsligare för kriser. Detta eftersom likviditeten försämrats.
Det har varit ett stort experiment som inte har levererat det man hoppades på, säger Kristin Magnusson Bernard till SvD Näringsliv.

Fler beredda att binda bolån
Ekonomi
SEB:s boprisindikator visar att allt fler är beredda att binda lånen. Nio procent av de tillfrågade tänker binda hela eller delar av sitt lån inom de kommande tre månaderna. Håkan Larsson, chefsekonom på Villaägarna, är tveksam till att binda lånen.
Den allmänna rekommendationen är att ha rörlig ränta, säger han till Dagens Industri.

Klimatet viktigt för fondsparare
Sparande
SEB förvaltare runt 600 miljarder kronor i sina fonder, vilket ger banken en styrkeposition när det gäller påverkan i hållbarhetsfrågor. Banken har bett 7 000 kunder att rangordna vilka tre av FN:s 17 hållbarhetsmål de tycker är viktigast. De kunderna ansåg vara viktigast var att bekämpa klimatförändringen samt tillgång till vatten och sanitet. Som nummer tre kom ”god utbildning för alla”.

Engvall miljonköper aktier i Nyfosa
Börs Fastighetsbolaget Nyfosas vd Jan Engvall köper aktier i det egna bolaget för knappt tio miljoner kronor, skriver nyhetsbyrån Direkt. Engvall köpte 232 000 aktier till ett värde av 9,6 miljoner kronor.

EQT köper Cast & Crew
M&A Riskkapitalbolaget EQT köper det amerikanska mjukvarubolaget Cast & Crew, som tillverkar mjukvara till nöjesindustrin. Tanken är att EQT ska stödja bolaget när det inleder en internationell expansion.

Bonava säljer hyreshus för 364 miljoner kronor
Fastighet Bostadsutvecklaren Bonava har sålt en hyresfastighet i Hamburg med 97 lägenheter och en kommersiell lokal för 364 miljoner kronor. Köpare är bostadsbolaget Wertgrund Immobilien. Projektet beräknas överlämnas till kund under andra kvartalet 2021, enligt ett pressmeddelande.

FundedByMe öppnar nytt kontor i Nederländerna 
Fintech Tillsammans med nya partnern finansmannen Mikael Royson utökar Fundedbyme företagets internationella position till Nederländerna. "Nederländerna är perfekt för oss, precis i linje med vår tillväxtstrategi. Marknaden har hög potential och vi är övertygade om att vår lokala partner, Mikael, kommer att göra det bästa av denna möjligheten för FundedByMe. Vi ser fram emot att kunna ge våra nuvarande medlemmar chansen att ta del av nederländska startups samt skapa möjligheter för såväl nederländska entreprenörer som investerare. Den nederländska startup marknaden har beskrivits som väldigt lovande, vilket vi redan noterat genom den mängd av ansökningar vi fått under de senaste åren från coola nederländska startups, därför är vi så glada över att vi nu kommer kunna hjälpa dem lokalt”, säger Kristin Svärd, Head of International Growth på FundedByMe. 

Danica Pension säljs till riskkapitalbolag
Bank Danske Banks svenska verksamhet inom pensionsrörelsen Danica säljs till riskkapitalbolagen Polaris och Acathia för cirka 2,6 miljarder kronor. Vidare ingår de institutionella investerarna Sampension och Unigestion i konsortiet som köper upp pensionsbolaget. Danske Bank och Danica Pension Sverige kommer fortsätta sitt affärspartnerskap avseende distributionen av pensionsprodukter i Sverige. Nästan hela förvärvsbeloppet är kontant, och slutgiltigt godkännande av affären förväntas under det första halvåret nästa år. 

May skjuter upp votering om brexit
Brexit Premiärminister Theresa May tillkännagav i går kväll att regeringen skjuter upp brexitomröstningen, som skulle ha hållits i dag, enligt Omni Ekonomi. "Det finns ingen annan väg ut, vi måste förhandla om", säger Theresa May. Skälet är gränsen Irland, som enligt Mays avtal skulle ha en så kallad ”backstop”-lösning. Det är den del av avtalet som utsatts för hårdast kritik. Hon uppgav att hon kommer att hålla nödsamtal med EU-ledare för att diskutera förändringar i backstop-lösningen. Samtidigt säger europeiska rådets ordförande Donald Tusk blankt nej till premiärminister Theresa May, som aviserat att hon kommer åka till Bryssel för att försöka omförhandla avtalet med EU, rapporterar BBC.

Platsannonser