Annons

Annons

Academedia köper Vindora

Academedia förvärvar Vindora som verkar inom praktisk yrkesutbildning. Prislappen är 546 miljoner kronor. Säljare av Vindora är FSN Capital III Limited Partnership samt ett antal mindre investerare.

Förvärvet finansieras dels genom befintliga medel, dels genom en fullt garanterad nyemission om cirka 400 miljoner kronor med företrädesrätt för befintliga ägare i Academedia.
Huvuddelen av nyemissionslikviden kommer att användas till att finansiera förvärvet av Vindora och en mindre del för att investera i expansion av den internationella verksamheten.
Det framgår av ett pressmeddelande.

Nyemissionen stöds av Academedias största aktieägare Mellby Gård och EQT. Mellby Gård har åtagit sig att teckna aktier motsvarande sin pro rata andel i nyemissionen samt att förvärva och utnyttja teckningsrätter som EQT erhåller i nyemissionen. Mellby Gård har även åtagit sig att teckna eventuella övriga aktier som inte tecknas av andra investerare. Nyemissionen avses godkännas av årsstämman i AcadeMedia den 24 november 2017 och förväntas vara genomförd i december 2017. De närmare villkoren för nyemissionen kommer att fastställas och presenteras inför årsstämman.

Vindora har 33 gymnasieskolor under varumärket Praktiska, tre gymnasieskolor under varumärket Hagströmska samt Movant som tillhandahåller vuxenutbildning på tio orter i Sverige. Verksamheten omfattar totalt cirka 6.500 gymnasieelever och cirka 1.000 deltagare inom vuxenutbildning.

Vindora hade en proformaomsättning 2016 på 833 mijoner kronor och en proforma ebitda på omkring 100 miljoner kronor.

Vindora bedöms utvecklas positivt 2017-2018 med ökande elevtal och förbättrad ebitda.

"Utöver det tillkommer dock att Academedia avser att göra vissa satsningar i verksamheten under det första året som kommer påverka ebitda negativt", skriver bolaget.

Förvärvet är villkorat av Konkurrensverkets godkännande och beräknas kunna slutföras under fjärde kvartalet 2017.

Annons

Annons

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons