Finans Nyhet

3 backar från 3G- nät i glesbygd

Publicerad

Teleoperatören 3 vill inte bygga färdigt 3 G-nät i glesbygd. I stället vill företaget samarbeta med Nordisk Mobiltelefoni och använda det beslutade nya NMT-nätet i glesbygd.

– Det ger inte bara befolkningstäckning utan också geografisk täckning av stora områden, säger 3:s svenske vd Schlomo Liran till TT.

Den 13 juni ska frågan diskuteras på Post- och telestyrelsen (PTS) och Liran hoppas att myndigheten ska våga gå ifrån de licensavtal som gäller för 3 G-utbyggnaden.

– PTS har ändrat marknadsförutsättningarna, när styrelsen i våras gav Nordisk Mobiltelefoni licensen för det nya NMT-nätet i glesbygd. Nu har de möjligheten att låta oss tillsammans erbjuda bästa möjliga mobiltjänster i glest befolkade områden, säger Schlomo Liran.

Annons

I de löften som 3 G-operatörerna själva utformade inför licensutdelningarna lovade de att 98 procent av befolkningen skulle få tillgång till 3 G-telefoni. Löftet skulle för länge sedan vara uppfyllt. 3 uppger att de klarat av 91 procent av befolkningen till dags dato.

För att nå resterande sju procent krävs över 2.000 master till bara för oss till en kostnad av ungefär två miljarder kronor.

– Det är inte rimligt och dessutom skulle det inte ge en geografisk täckning, säger Schlomo Liran.

Annons

Det nya mobilnätet för glesbygd (CDMA200/450 som det heter på teknikspråk), ska stå klart att tas i bruk redan till hösten. Det bygger på det gamla NMT-nätet där varje mast täcker stora områden, vilket gör det effektivare och billigare än att bygga en ny mast för kanske 10-20 personer. PTS gav den nya licensen till Nordisk Mobiltelefoni i våras och utbyggnaden är i full gång.

– Låt oss använda rätt teknik i rätt område, säger Liran.

Telia, som bygger 3 G-nät tillsammans med Tele 2, går sin egen väg och bygger ett upphottat GSM-nät, så kallat edge-nät, i glesbygd. Licensvillkoren uppfyller de ändå genom att klara befolkningstäckning. Några geografiska krav finns inte i licensvillkoren.

Annons

För PTS är frågan delikat. Ändrade villkor riskerar att omedelbart få dem som blev utan licens 2000 att kräva skadestånd.

– Om någon klagar finns alltid möjligheten att erbjuda den licens som Orange lämnade tillbaka, när företaget gav upp den svenska satsningen, säger Schlomo Liran.

TT

Annons