Finans Nyhet

Yukos kan inte räddas

Publicerad

De ryska myndigheterna meddelar att de kommer genomföra försäljningen av det ryska oljebolagets produktionsdel trots den amerikanska domstolens försök att ge tillfälligt konkursskydd enligt paragraf 11 i den amerikanska konkurslagstiftningen.

På söndag är det dags för den omtalade auktionen av oljeproduktionsbolaget Yuganskneftegas, Yukos viktigaste tillgång.

Ledningen för Yukos försökte i veckan stoppa försäljningen genom att lämna in en ansökan om konkursskydd i en amerikansk domstol (läs tidigare artikel). Domstolen gick på Yukos linje och gav ett tillfälligt skydd mot en försäljning av företagets tillgångar.

I sitt utlåtande skriver den amerikanska domaren Letitia Clark:

Annons

”Investerare i Ryssland, USA och i alla andra länder som vill investera i ett utländskt företag, ska kunna göra det utan att frukta att deras investeringar ska bli konfiskerade av det landets myndighet”.

De ryska myndigheterna ger dock inte mycket för den amerikanska domstolens yttrande. De godkänner inte den amerikanska domstolens jurisdiktion över ett ryskt företag och kallar det hela för nonsens.

– Vi säljer Yuganskneftegas som planerat, säger en talesperson för de ryska myndigheterna till Financial Times.

Annons

En analytiker uppger till BBC att han tror att Yugankneftegas kommer att säljas och troligtvis till statligt kontrollerat bolag som till exempel Gazprom.

Realtid.se

Annons