Realtid

Inflationsdrama: Högtryck i USA, lågtryck i Europa

Inflationsdrama: Högtryck i USA, lågtryck i Europa
ECB-chefen Christine Lagarde har nyligen meddelat andra räntesänkningen i år, i hopp om att få fart på Europas ekonomi. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

Efter en tid med åtstramande penningpolitik ser USA och Europa ut att brottas med vitt skilda problem: Hög inflation på andra sidan Atlanten och risk för att inflationen faller under målet på vår egen kontinent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Efter en period med global inflation, från pandemin och kriget i Ukraina, har både USA och Europa stramat åt penningpolitiken för att dämpa prisökningen.

Men nu brottas de med helt olika scenarion. Det skriver The Economist i en analys.

Missa inte: Undersökning: Så blir ekonomin framöver. Dagens PS

Utmaningar i USA

USA står inför utmaningar med att hålla tillbaka inflationen på grund av den starka ekonomin. För Europa handlar det istället om oro för låg inflation och stagnerande tillväxt.

USA har lyckats trycka tillbaka inflationen till 2,4 procent, men en stark arbetsmarknad ger ett större kostnadstryck än önskat. ECB står inför ett scenario där inflationen sjunker under det önskade målet på 2 procent.

Tillväxten i euroområdet avtar och Tyskland befinner sig redan i recession, skriver The Economist.

Läs mer: Klockan klämtar för rysk ekonomi – värre öde än lågkonjunktur. Realtid

ANNONS

Låga förväntningar

De senaste undersökningarna bland ekonomer pekar på att den europeiska tillväxten på medellång sikt kommer att ligga på blygsamma 1,3 procent. Detta är enligt The Economist den lägsta förväntan sedan mätningarna inleddes.

Sammantaget ger detta alltså helt olika inflationsförväntningar för USA och Europa.

Åsikterna går dock vitt isär om USA är på väg mot en mjuklandning eller hårdlandning – eller kanske ingen landning alls, alltså att landets ekonomi kan fortsätta att växa i stabil takt.

Efter Federal Reserves dubbelsänkning av räntan i september har ekonomerna blivit allt mer positiva till tillväxten i USA. ECB-sänkningarna påverkar även Riksbanken som i dagsläget ligger före ECB med räntesänkningar.

Läs också: Storbritanniens inflation på lägsta nivån på tre år. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]