Finans Nyhet

Vita huset rustar mot insiderhot

Publicerad

Nu tar man i med hårdhandskarna för att stoppa nya pinsamma läckor kring hemligstämplat material.

För att undvika ännu ett skamfullt Wikileaks-avslöjande uppmanar Vita huset nu amerikanska myndigheter att se över sina rutiner kring hemligstämplat material.

I ett elva sidor långt och detaljerat pm, som publicerats av NBC, listas ett stort antal punkter som myndigheterna bör ha koll på för att undvika insiderläckor.

Bland annat föreslås användandet av psykiatriker som mäter de anställdas mentala hälsa för att fastställa deras trovärdighet.

Annons

Rapporten är underskriven av Jacob J Lew, chef för Vita husets förvaltnings- och budgetkontor, och har skickats till alla myndigheter som hanterar hemligstämplat material, bland annat utrikesdepartementet, energidepartementet, rymdstyrelsen Nasa och departement för inrikes säkerhet.

Myndigheterna uppmanas att besvara ett stort antal frågor rörande sina anställda och hanteringen av material. Indirekt uppmanas de att skapa särskilda program för ”insiderhot” för att kunna ”upptäcka beteendemässiga förändringar” hos personalen.

På så vis ska missnöjda anställda som kan tänkas läcka statshemligheter upptäckas i tid. Man vill inte ha någon ny Bradley Manning — den 23-årige amerikanska soldat som sitter gripen sedan i maj i fjol, misstänkt för att vara Wikileaks huvudkälla till materialet.

Annons

Annons