Patrik Esshorn, Castellum, Rutger Arnhult
Fastigheter

Valberedningens ordförande: Det finns synnerligen goda förslag till andra ledamöter

UPPDATERAD: Castellum har delats upp i två läger – de som är för förslaget om att tillsätta Rutger Arnhult på ordförandeposten och de som är emot. Nu hotar strömhopp från styrelsen. Patrik Essehorn, Arnhults man i valberedningen, kände till hoten om avhopp när förslaget lades.

Uppdaterad 2021-01-27
Publicerad 2021-01-27

Nu hotar sittande styrelseledamöterna Anna-Karin Hatt, Christer Jacobson, och Nina Linander att hoppa av styrelsen i Castellum om Rutger Arnhult, största ägare i bolaget med drygt 15 procent, väljs till ordförande på årsstämman den 25 mars. 

Förslaget om att Arnhult ska greppa ordförandeklubban kommer bland annat från Patrik Essehorn, ordförande i Castellums valberedning som sitter på Rutger Arnhult mandat, samt Christina Tillman som är utsedd av Corem Property Group, där Rutger Arnhult kontrollerar 47 procent av rösterna.  

Patrik Essehorn är advokat och partner vid Walthon Advokater samt styrelseordförande i Corem Property. Han är också styrelseordförande i Tobin Properties som kontrolleras av Arnhults fastighetsbolag Klövern.

Utöver dessa stöder även Magnus Strömer, som representerar Länsförsäkringar Fonder i valberedningen, förslaget.

De två resterande, Vincent Fokke – som är utsedd av Castellums näst största ägare Stichting Pensioenfonds ABP– samt avgående ordförande styrelseordförande Charlotte Strömberg, vill stänga ute Rutger Arnhult

Och idag presenterar Stichting Pensioenfond, tillsammans med Fokke och Strömberg, ett alternativt förslag till ordförande – nämligen sittande ledamoten Per Berggren.

Av pressmeddelandet framgår också att närmare hälften av styrelsen är starkt emot förslaget om Rutger Arnhult som ordförande.

Detta kände Patrik Essehorn, Christina Tillman och Magnus Strömer till när förslaget lades.

Visste du att närmare hälften av styrelsen var så pass kritisk till ert förslag?

– Vi i majoriteten visste att Anna-Karin Hatt, Christer Jacobson och Nina Linander inte stod till förfogande under de förutsättningarna. Det är deras val.

Det innebär att ni måste hitta ersättare till dessa ledamöter.

– Vi för långgående diskussioner med synnerligen kompetenta personer och vi planerar att kommunicera vårt förslag ganska snart.

Är det värt det – att föra fram Rutger Arnhult som styrelseordförande när näst största ägaren inte vill det och det finns ett stort motstånd i den sittande styrelsen?

– Först och främst har ordförande avböjt omval och ganska många ledamöter har suttit rätt så länge i styrelsen. Och om de inte kan stå till förfogande så finns det synnerligen goda förslag till andra styrelseledamöter.

Konflikten kommer mest sannolikt att innebära att aktieägarna tvingas ta ställning till två olika förslag till styrelse på årsstämman i mars.

Rutger Arnhult har tidigare kritiserat minoriteten i valberedningen för deras agerande.

Inte minst mot bakgrund av att Castellum befinner sig i en budstrid om norska fastighetsbolaget Entra.

– Normalt sett rättar sig minoriteten efter majoritetens beslut. Att nu avgående ordförande – som vill att budet på Entra ska gå igenom – agerar som hon nu gör är märkligt. Det skapar osäkerhet kring Castellum och gör med största säkerhet inte budsituationen enklare.

Platsannonser

Lås upp allt innehåll
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in