Pär Boman, då vd i Handelsbanken, utses till ny ordförande i SCA när Sverker Martin-Löf tvingas avgå. Foto (montage): TT
Pär Boman, då vd i Handelsbanken, utses till ny ordförande i SCA när Sverker Martin-Löf tvingas avgå. Foto (montage): TT
Granskning

UG avslöjar: Dödshot under maktskiftet i Handelsbanksfären 

Ett privat säkerhetsföretag anlitades av SCA som spanade på Handelsbankens dåvarande vd Pär Boman i samband med maktkampen 2015.

Publicerad 2021-05-05

Enligt SVT:s Uppdrag granskning utsattes Pär Boman även för dödshot.

Övervakningen är en konsekvens av den så kallade SCA-skandalen som briserar 2014. Då avslöjar Svenska Dagbladets dåvarande reportrar Torbjörn Iscason och Andreas Cervenka att skogsbolaget SCA:s ordförande Sverker Martin-Löf, fått en rad förmåner. Bland annat visade deras granskning att han använt sfärens privatflyg till exklusiva jaktresor.

Sverker Martin-Löf tvingas avgå och till efterträdare utses Pär Boman, då vd i Handelsbanken. Fredrik Lundberg tar över som ny ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden. 

– Det är en kupp. Jag har ingen makt utan det har Boman och Lundberg. Finns det något mera kuppartat man kan tänka sig, säger Sverker Martin-Löf då i en intervju med SVT.

Enligt Uppdrag granskning får Pär Boman, efter att ha tagit över posterna som styrelseordförande i både SCA och Svenska Handelsbanken, ta emot dödshot och hittar spikar i däcken på sin bil. Under en tid tvingas Pär Boman leva med livvakter.

Sverker Martin-Löf uppger för Uppdrag granskning att hans avgång redan var planerad och att det därför inte var en förnedrande sorti. 

Att han använde sfärens affärsjet var för att han skulle hinna klara av alla styrelseuppdrag och få tid att läsa papper.

Sverker Martin-Löf hade i slutet av karriären maktpositioner i flera bolag inom Handelsbanksfären. Han är ordförande för SCA och SSAB, vice ordförande för Ericsson och Handelsbanken samt ledamot för Skanska. Han var även ordförande i Handelsbankens maktbolag Industrivärden.

Fotnot
Första avsnittet sänds på SVT 1 onsdag 20.00 
Reporter: Axel Gordh Humlesjö
Research: Per Agerman, Linda Larsson Kakuli

 

Platsannonser

Logga in