EY-revisorn Stefan Lundberg tar ett sabbatsår och lämnar därmed även sitt uppdrag som huvudrevisor i Nasdaq OMX Stockholm.
Revision

Topprevisorn lämnar även Nasdaq OMX

(Uppdaterad) Stefan Lundberg, som hastigt lämnar alla sina uppdrag, är även huvudansvarig revisor i Nasdaq OMX. Ingen ändringsanmälan har kommit in till Bolagsverket, men EY bekräftar på måndagseftermiddagen att han lämnar firman.

Uppdaterad 2018-05-22
Publicerad 2018-05-21

I slutet av förra veckan blev det känt att en av Sveriges namnkunniga revisorer lämnar sina uppdrag som huvudansvarig revisor i Autoliv, Spotify och Klarna. 

Företagen tycks ha blivit tagna på sängen av nyheten och har inte velat kommentera den oplanerade revisorsrotationen i media. Som Realtid skrev i fredags kommer avhoppet i ett kritiskt skede för företagen.

Stefan Lundberg har revisionsuppdrag i sammanlagt ett 30-tal bolag, varav flera ingår i samma koncern. Till de tyngsta uppdragen hör Autoliv, Klarna och Spotify samt Nasdaq OMX Stockholm. Även investmentbanken Greenhill & Co finns på Stefan Lundbergs lista. 

I samtliga bolag står han fortfarande kvar som huvudansvarig revisor, enligt registreringen hos Bolagsverket. Sannolikt kommer han att stå kvar till dess att EY har utsett en ny huvudansvarig revisor för de bolag som Stefan Lundberg nu lämnar.

Stefan Lundberg är alltså inte personvald revisor. I samtliga berörda bolag är det hans byrå, EY, som står på uppdraget. Det innebär att EY i princip kan utse en ny huvudansvarig internt och fortsätta med samma team. 

Sannolikt konsulteras de berörda bolagen och kanske är det därför som ingen ändringsanmälan hittills kommit in till Bolagsverket.

Realtid söker EY samt de berörda bolagen för kommentarer kring det oplanerade revisorsbytet.

Att en revisor hoppar av mitt i en mandatperiod är ytterst ovanligt. I Stefan Lundbergs fall angavs “personliga skäl” och nu har han själv valt att utveckla dessa på LinkedIn där han skriver att han tagit ett sabbatsår med sina söner på åtta respektive 12 år. Han skriver att det nu är fokus på familjen som gäller:

“Har bestämt mig för att ta ett sabbatsår för att fokusera på mina två söner och göra några större resor med dem. Komma tillbaka i form och ompröva saker, då jag under de senaste fem åren inte har haft möjlighet att ta en riktig semester.”

Stefan Lundberg tar ett sabbatsår, men planerar inte att komma tillbaka till EY. Realtid ställde frågan till revisionsföretaget och fick följande svar via mail:

"Den kommentar vi kan ge är att Stefan Lundberg har beslutat sig för att lämna EY. Vi har en dialog med berörda kunder men kommenterar inte det ytterligare", meddelar EY genom pressansvarig.

Stefan Lundberg var delägare och en mycket uppskattad revisor, enligt oberoende uppgifter till Realtid.

Platsannonser

Logga in