Finans Nyhet

Tech och grön energi raketbränsle för ABG:s corpavdelning

Taggar i artikeln

ABG Sundal Collier
"Vi har tillgång till ett unikt investerarkollektiv i Norden. Det finns väldigt många mindre fonder, stiftelser och institutioner som möjliggör mindre börsnoteringar och nyemissioner.  Bolag behöver alltså inte locka de stora jättefonderna med jättetransaktioner – vilket ofta är fallet i London och USA", säger Jonas Ström, vd på ABG Sundahl Collier.
Publicerad
Uppdaterad

”Vi har flyttat fram våra positioner markant”, säger ABG Sundal Colliers vd Jonas Ström.

Annelie Östlund

En del i ABG Sundal Colliers strategi är att växa med sina kunder.

– Vad som skiljer oss från storbankerna är vi inte bara jobbar med stora etablerade företag utan även satsar på bolag i tidiga faser där arvodespotentialen i det korta perspektivet inte är lika hög som när man hjälper stora, etablerade företag att göra jättetransaktioner. Men vi växer med bolagen och när de blivit stora och etablerade har vi byggt en relation som gör att de har svårt att välja bort oss, säger vd Jonas Ström.

Den strategin har inneburit att ABG fått en stark position inom segment som digitalisering, tech och grön energi, vilket i sin tur gett investmentbankens corp-avdelning raketbränsle under corona-pandemin.

Annons

– Tillväxtbolag inom de segmenten har fått ett enormt uppsving under pandemin. De har behövt kapital för att realisera sina tillväxtplaner och vi har varit den naturliga rådgivaren för dem. Så vi har flyttat fram våra positioner markant under pandemin, säger Jonas Ström.

Det märks på aktiekursen. De senaste åren – fram till mars 2020 då pandemin slog till med full kraft, har ABG:s aktie gått kräftgång på börsen. Men sedan dess har aktien varit en vinnare med en uppgång på över 200 procent.

Under första kvartalet i år stod ABG för en transaktionsvolym om 742,7 miljoner euro avseende börsnoteringar i Norden. Det placerar den nordiska norska investmentbanken på en andra plats, strax efter Carnegie.

Annons

Under 2020 var rollerna ombytta, då toppade ABG listan med transaktionsvolymer om 1027 miljoner euro i samband med börsnoteringar i Norden. Carnegie hamnade på en god andra plats med volymer om 947 miljoner euro. Sedan är det ett stort hopp ned till trean och fyran.

– Anledningen till att vi tar marknadsandelar har att göra med att detta är vår kärnverksamhet. Vi har ingen utlåning och balansräkning med räntenetto som storbankerna. Det vi gör att ge råd till bolag som behöver nytt kapital och till aktörer som behöver få sitt kapital att växa.

Med 19 transaktioner börsintroduktioner med volymer om 1 027 miljoner euro under förra året toppade investmentbanken även listan i ett europeiskt perspektiv.

Annons

– Jämfört med europeiska banker har vi gjort flest börsnoteringar i Europa under 2020. Bara tre amerikaner ligger före oss.

”Vi vill att Norden ska bli en global kapitalmarknads-hub.”

I den europeiska toppen ligger Citi med transaktionsvolymer om 1570 miljoner euro för 2020. På andra plats kommer Goldman Sachs och Jeffries med volymer om 1 192 respektive 1 128.

Den norska nordiska investmentbanken nosar alltså såväl Goldman Sachs som Jeffries i hälarna.

Att en nordisk investmentbank står sig så väl vid en europeisk jämförelse beror på den starka – och unika – kapitalmarknaden.

– Vi har tillgång till ett unikt investerarkollektiv i Norden. Det finns väldigt många mindre fonder, stiftelser och institutioner som möjliggör mindre börsnoteringar och nyemissioner.  Bolag behöver alltså inte locka de stora jättefonderna med jättetransaktioner – vilket ofta är fallet i London och USA, säger Jonas Ström och fortsätter:    

– Dessutom har vi ett gynnsamt regelverk som inte är lika tungrott som det är på många andra finansmarknader i världen. Detta i kombination gör att jag tror att fler internationella företag kommer att söka sig till Sverige och Norge. Vi vill att Norden ska bli en global kapitalmarknads-hub.

ABG Sundal Collier har ytterligare två verksamhetsben att stå på utöver corp-avdelningen – företagsrådgivningen.

– Vi har mäkleriet och så har vi företagsanalysen. Tar du bort ett ben faller pallen, säger Jonas Ström.

ABG har även satsat inom företagsanalysen.

– Häromveckan nådde vi 400 bolag – det innebär att vi är den nordiska aktör som analyserar flest aktier.

På grund av nya regelverk – som exempelvis Mifid II – har lönsamheten inom aktieanalys blivit sämre. Men ABG ser aktieanalys som en viktig del i helheten.  

– För oss är det viktigt med en hög kvalitet på analys – inte minst för att vi ska kunna upprätthålla en stark relation med investerarkollektivet. Utan den relationen kan vi inte ha en framträdande position inom emissioner och börsnoteringar.

Ett nyligen inlett samarbete med Söderberg & Partners stärker den nordiska norska investmentbankens position i Norden ytterligare.

– Det ger access till fler förmögna privatinvesterare som får möjlighet att komma in tidigt i processen och investera innan ett bolag börsnoteras eller i samband med att det noteras. Där behandlar vi Söderberg & Partners som om det vore vår egen private banking-verksamhet. 

Annons