Undersökning

“Sverige är mer ekonomiskt segregerat”

Lägre pensioner förväntas för framtidens äldre. Att slippa leva knapert och istället kunna njuta av vardagen som pensionär visar sig nu vara svenskarnas högsta prioritet. Det visar en ny Sifo-undersökning från investeringsrådgivaren Fundler. “Sverige verkar tyvärr bli mer och mer segregerat rent ekonomiskt” säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler till Realtid.

Uppdaterad 2019-07-24
Publicerad 2019-07-24

Hur mycket svenskarna har sparat till pensionen varierar. Men vad befolkningen faktiskt skulle göra med en högre pension skiljer sig desto mindre. Mer än var tredje svensk uppger i en ny Sifo-undersökning att ett tillskott på en miljon till pensionskapitalet skulle gå till att höja levnadsstandarden snarare än att köpa bilar eller båtar. 

Det visar en ny Sifo-undersökning från Fundler. 

– Det har nog på gott och ont blivit så då lönerna inte haft samma utveckling som priserna samt den politiska osäkerheten. När man då känner att ett fritidshus eller båt tar för mycket ansträngning att spara ihop till samt att man inte är lika säker på framtiden, så väljer man att fokusera på det som är mer vardagligt, säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler till Realtid.

Undersökningen visar samtidigt att 15 procent av svenskarna hade spenderat en miljon mer i pension på att resa. Var tionde person uppger att de hade köpt ett fritidsboende. Att investera i en bil eller flytta närmare släkten hamnar däremot i botten på listan.

Vad överraskade dig i undersökningen?

– Att alla åldersgrupper gav relativt lika svar, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, prio ligger i att höja levnadsstandarden och inte att konsumera.

Är detta en allmän trend?

– Det skulle jag vilja påstå. Sverige verkar tyvärr bli mer och mer segregerat rent ekonomiskt. Drömmen om exempelvis det perfekta fritidshuset upplevs bara längre och längre bort för fler och fler som inte redan har ett sådant inom familjen.

Är det något annat som sticker ut?

– Att nästan var femte svensk inom samtliga åldersgrupper inte vet vad de skulle göra med en miljon extra i pension är intressant. Svenskarna verkar vara extremt kluvna, och det kan bero på att hela pensionsbranschen är så komplex. Alla svenskar bör enkelt kunna förstå och hantera sitt pensionssparande.

 

Topplista: Det skulle svenskarna göra med en miljon mer i pension

1. Höja levnadsstandarden i vardagslivet 34 procent

2. Resa 15 procent

3. Köpa en fritidsboende i Sverige 6 procent

4. Bosätta sig utomlands 5 procent

5. Köpa ett fritidsboende utomlands 4 procent

 

Platsannonser