Annons

Annons

“Sverige är mer ekonomiskt segregerat”

Lägre pensioner förväntas för framtidens äldre. Att slippa leva knapert och istället kunna njuta av vardagen som pensionär visar sig nu vara svenskarnas högsta prioritet. Det visar en ny Sifo-undersökning från investeringsrådgivaren Fundler. “Sverige verkar tyvärr bli mer och mer segregerat rent ekonomiskt” säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler till Realtid.

Hur mycket svenskarna har sparat till pensionen varierar. Men vad befolkningen faktiskt skulle göra med en högre pension skiljer sig desto mindre. Mer än var tredje svensk uppger i en ny Sifo-undersökning att ett tillskott på en miljon till pensionskapitalet skulle gå till att höja levnadsstandarden snarare än att köpa bilar eller båtar. 

Det visar en ny Sifo-undersökning från Fundler. 

– Det har nog på gott och ont blivit så då lönerna inte haft samma utveckling som priserna samt den politiska osäkerheten. När man då känner att ett fritidshus eller båt tar för mycket ansträngning att spara ihop till samt att man inte är lika säker på framtiden, så väljer man att fokusera på det som är mer vardagligt, säger Anton Fagerlönn, medgrundare av Fundler till Realtid.

Annons

Annons

Undersökningen visar samtidigt att 15 procent av svenskarna hade spenderat en miljon mer i pension på att resa. Var tionde person uppger att de hade köpt ett fritidsboende. Att investera i en bil eller flytta närmare släkten hamnar däremot i botten på listan.

Vad överraskade dig i undersökningen?

– Att alla åldersgrupper gav relativt lika svar, det spelar ingen roll om du är ung eller gammal, prio ligger i att höja levnadsstandarden och inte att konsumera.

Är detta en allmän trend?

– Det skulle jag vilja påstå. Sverige verkar tyvärr bli mer och mer segregerat rent ekonomiskt. Drömmen om exempelvis det perfekta fritidshuset upplevs bara längre och längre bort för fler och fler som inte redan har ett sådant inom familjen.

Är det något annat som sticker ut?

– Att nästan var femte svensk inom samtliga åldersgrupper inte vet vad de skulle göra med en miljon extra i pension är intressant. Svenskarna verkar vara extremt kluvna, och det kan bero på att hela pensionsbranschen är så komplex. Alla svenskar bör enkelt kunna förstå och hantera sitt pensionssparande.

 

Topplista: Det skulle svenskarna göra med en miljon mer i pension

1. Höja levnadsstandarden i vardagslivet 34 procent

2. Resa 15 procent

3. Köpa en fritidsboende i Sverige 6 procent

4. Bosätta sig utomlands 5 procent

5. Köpa ett fritidsboende utomlands 4 procent

 

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Bildspel Finansdagen – Fullsatt Grand Hôtel om hållbar finans

Göran Persson, styrelseordförande Swedbank. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
”Den ekonomiska hållbarheten hänger ihop med den sociala och miljömässiga hållbarheten”, sa Göran Persson från scen, som i vanlig ordning talade fritt utan manus. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen – mingel. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Marie Baumgarts, hållbarhetschef SEB. Stefan Sigemo/PWC.
SEB:s hållbarhetschef Marie Baumgarts varnar i sin dragning för att finansbranschen inte till fullo har ”prisat in” klimatets framtida utmaningar och kostnader. Av den anledningen kan finansbranschen ha en mycket stor klimatskuld, som långt ifrån alla i finansbranschen förstår eller tar hänsyn till. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Spontana möten under Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Angelica Berg, hållbarhetschef, PWC. Stefan Sigemo/PWC.
PWC:s hållbarhetschef Angelica Berg konstaterar från scen att hållbarhet tidigare har setts som en kostnad och motpol till lönsamhet, vilket inte alls stämmer idag.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Mer mingel på Finansdagen. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque
På den amerikanska marknaden är AI en självklar del av beslutsstödet. I Sverige däremot är det bara 40 procent av storbankerna som implementerar AI just nu. Siffran är låg och tempot måste upp, anser Maria Mähl, Nordenchef på specialistföretaget Arabesque. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transp
En gång i tiden var hållbarhet en kostnad, sedan blev det compliance, men nu ska hållbarhet skapa värde. Det passar Alecta bra, berättade Alectas vd Magnus Billing från scenen och fortsatte: ”Nyckeln till hållbara investeringar är långsiktighet och transparens. Och givet hur vårt kassaflöde ser ut – i ett företag där den sista pensionsutbetalningen nu är planerad till 2080-talet – blir det ingen konflikt i att maximera avkastningen och samtidigt vara hållbara.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansdagen anordnades i år för 17:e gången. Arrangör: PWC. Foto: Stefan Sigemo/PWC.
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått h
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen konstaterade att marknadsekonomin – trots 100 år av ökat välstånd - misslyckats i just hållbarhetsarbetet. ”På så sätt kan man säga att marknadsekonomin är en bra tjänare men dålig herre, som inte förmått hantera utmaningar med koppling till hållbarhet. I företagens arbete är tidshorisonten typiskt sett för kort, medvetenheten om de negativa effekterna för dålig och informationsunderläget för stort.” Foto: Stefan Sigemo/PWC.

Annons