M&A

Svenskt mjukvarubolag i miljardaffär

Det amerikanska riskkapitalbolaget Marlin Equity Partners köper det svenska mjukvarubolaget Unifaun för 3 miljarder kronor. Det rapporterar DI.

Uppdaterad 2020-08-06
Publicerad 2020-08-06

Säljare är brittiska riskkapitalbolaget Vitruvian Partners som i sin tur köpte Unifaun från Bridgepoint 2016. Vitruvian Partners var en av aktörerna som tecknade sig för Storytels nyemission på 948 miljoner kronor i februari tidigare i år.

DI rapporterade i mitten av juni att auktionen på Unifaun, som sköttes av Goldman Sachs, dragits igång igen efter att ha pausats våras.

Unifaun gör mjukvara för transportadministration vars tillväxt drivs av en våg av digitalisering av leveranskedjan hos företag och ökad e-handel. År 2018 omsatte bolaget 265 miljoner kronor.

Marlin Equity Partners har över 7,2 miljarder dollar i förvaltat kapital.Under sommaren 2014 gick Memnon Networks och Unifaun samman och skapade det gemensamma bolaget Unifaun. Efter sammanslagningen är det gemensamma bolaget Unifaun den största aktören inom transportadministration (TA) i norra Europa och räknas idag som en av de främsta experterna på området. Unifauns TA-system används idag i i cirka 80 länder.

Memnon Networks föddes ur idén om att hitta ett mer effektivt sätt för transportörer att hantera sina inkommande transportbokningar. Kristian Hansson och Erik Rosén, på dåvarande DHL, fick idén till ett molnbaserat transportadministrationssystem (TA-system). Ur den tanken föddes företaget Memnon Networks och snart skapades det första TA-systemet: DHL Multishipping. Inom kort följde samarbeten med flera stora aktörer, så som DB Schenker, DSV och Geodis Wilson. 

Unifaun har sitt ursprung i affärsområdet Transport inom Diamo AB och Vendimo Business Solutions AB. Unifaun grundades i maj 2001 genom att de ansvariga för transportområdet inom Vendimo Business Solutions AB övertog verksamheten i syfte att driva den vidare i ett bolag helt fokuserat på området

 

Platsannonser