Per Bolund – till synes svårbokad.
Per Bolund – till synes svårbokad.
Bank

Svårt för Swedbank att få möte med Bolund

Efter misstankarna om penningtvätt kom ut i vintras försökte Swedbank fler gånger få ett möte med finansmarknadsminister Per Bolund. Men enligt uppgifter till Dagens Industri har dessa inte blivit av.

Publicerad 2019-04-05

Finansmarknadsminister Per Bolund är orolig. Speciellt vad gäller uppgifter om att Swedbank inte har samarbetat med myndigheterna i turerna kring den misstänkta penningtvätten.

– Visar det sig att det stämmer så är det väldigt allvarligt, säger Per Bolund till Dagens Industri.

Finansmarknadsministern har gjort en rad utspel i samband med penningtvättskrisen i Swedbank. I samtal med DI under torsdagen säger han att arbetet mot penningtvätt är centralt för Sveriges ”nationella säkerhet och trygghet” och kallar frågan för ”väldigt högt prioriterad”.

Men nu verkar det som att han inte tog frågan på samma allvar i början, dagarna efter SVT Uppdrag gransknings första avslöjande reportage, det som var starten på hela penningtvättshistorien. Uppgifterna om misstankar om att pengar från ryska oligarker ska ha tvättats via Swedbanks kontor i Baltikum kom från SVT onsdagen den 20 februari .

Enligt DI hade Per Bolund ett möte inbokat fredagen den 22 februari med Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen. Men Bolund avbokade mötet.

DI: Varför avbokade ni det mötet?

– Det var i ett tidigt skede och i en situation när bilden inte var klar, hur den här affären såg ut och vilka utmaningar som fanns. I samband med det startade också Finansinspektionen en utredning. Vi tyckte att det var viktigt att veta hur deras arbete såg ut vid ett möte med banken, säger Per Bolund.

Swedbank ska sedan flera gånger till ha försökt få till ett möte, men utan resultat. Häromdagen framkom det att Bolund har ett inplanerat möte med Swedbanks ordförande Lars Idermark, som nu på morgonen alltså meddelar att han avgår.

Platsannonser