Revision

Stort intresse att bli revisor – negativ trend bruten?

Anmälningarna till revisorsprovet har ökar 32 procent jämfört med förra året. 238 anmälningar är en rekordnotering sedan 2013.

Uppdaterad 2018-09-17
Publicerad 2018-09-17

I början av december är det dags för höstterminens revisorsexamen. 238 personer kommer att skriva provet, vilket är rekord sedan 2013. Det meddelade Revisorsinspektionen (RI) förra veckan:

“Det är 32 procent fler ansökningar än föregående höstprov, vilket är mycket glädjande”, skriver RI på sin webb.

2013 avskaffades kategorin godkänd revisor, vilket innebar att alla kvalificerade revisorer hädanefter skulle bli auktoriserade revisorer. Detta ledde till att två prov ersattes med ett, som dessutom gjordes om.

Provet för att bli godkänd revisor var enklare och när det avskaffades sjönk det totala antalet anmälningar till revisorsexamen. Men 2018 ser den sjunkande trenden ut att vara bruten. 

RI uppger till realtid.se att man inte närmare analyserat orsakerna bakom det högre antalet anmälningar. Minst tre år av förberedelser krävs ute på en revisionsbyrå innan man är kan skriva provet.

– Möjligen är detta en effekt av att byråerna anställde mycket för tre till fem år sedan, men det får du fråga byråerna, säger Christer Petersson, handläggare på RI.

I somras infördes nya regler om utbildningskrav för blivande revisorer. Bland annat sänktes krav på sammanlagd utbildningstid från åtta till sex år. I princip kan detta också vara en orsak till att fler nu anmält sig till provet.

– Möjligtvis är det några som nu går upp tidigare efter tre års praktisk utbildning i stället för fyra år, säger Christer Petersson. 
Anmälningsavgiften är 5 000 kronor och det kostar 20 000 kronor att genomföra provet. 

Provtillfället blir i början av december.
 

 

Platsannonser

Logga in