Finans Nyhet

Stasi-agent anlitades av Deutsche Telekom

Publicerad

Skandalen hos Deutsche Telekom växer. En före detta Stasi-agent anlitades för att spionera på journalister. Nu ställer ledande tyska politiker krav på att lagen om datalagring stoppas.

I slutet av maj rullades en kartläggnings- och spionageaffär upp vars omfattning fortfarande utreds och som kan få avsevärda politiska konsekvenser när det gäller datalagring.

Den tyska koncernledningen på Deutsche Telekom, Tysklands motsvarighet till Telia, försökte spåra sina läckor till massmedia.

De gick igenom hundratals journalisters telefonsamtal, samt flera av den egna styrelsen och andra ledande medlemmars telefonsamtal. Den totala omfattningen av skandalen utreds fortfarande.

Annons

Till sin hjälp anlitade telekomföretaget en före detta Stasi-agent för att spionera med dold kamera på tidningen Financial Times Deutschland.

Anledningen till Deusche Telekom agerande är att flera av företagets förtroliga dokument har redovisats i så väl tidskriften Manager-magasin och Capital. När detta upptäcktes började den interna säkerhetsavdelningen med 200 man försöka ringa in läckorna.

För att kartlägga läckorna gav Deutsche Telekom olika versioner av memos till olika styrelsemedlemmar, med vissa kodord i, som man sedan försökte spåra.

Annons

De placerade även ut en mullvad, en rapportör som lyckades få anställning på tidningen Capital.

Stasi-agentens uppgift blev att övervaka Financial Times Deutschlands ledande journalister med dold kamera.

Övervakningstekniken är kontroversiell. I speciella dataprogram kartlade företaget styrelsemedlemmarnas mobiler för att se var de befunnit sig. Därefter jämfördes den datan mot journalisternas mobiler. Här kunde man med stor säkerhet spåra eventuella möten mellan informanter och journalister. Den samlade teletrafiken för ett femtiotal personers både fasta såväl som mobil telefoni kartlades av en privat firma, som betalades 1,7 miljoner kronor, och som kräver ytterligare 6,7 miljoner kronor för utfört utredningsarbete. Efter att skandalens avslöjats har säkerhetsluckan som gav Deutsche Telekomanställda tillgång till hela nätets kunddata täppts till.

Annons

Deutsche Telekom lyckades även spåra vissa banktransaktioner.

Nu pågår en polisutredning mot den före detta koncernchefen Kai-Uwe Ricke, styrelseordförande Klaus Zumwinkel och andra sex styrelsemedlemmar. De är misstänkta för brott mot ”Fernmeldegesetzt”, telefonlagstiftningen samt den statliga dataskyddslagen.

Straffet kan bli tre års fängelse eller upp till 300.000 euro i böter. Koncernchefen kan dessutom tvingas betala en miljon euro i böter om det kommer fram att han medvetet brutit mot lagen.

EU-direktivet om datalagring har mött en hel del kritik och speciellt efter telekomföretagets övervakningsskandal.

– Det här är beviset för att bolagens självkontroll inte fungerar. Vi måste se över och framförallt tänka över tillgången till sparade data, kritiserar Michael Bürsch från SPD, som varit hårdast i sin kritik av Socialdemokraterna, vid en debatt om teleavlyssningsskandalen i Bundestag citerad i Spiegel online.

– Bundestag, (tyska riksdagen), ska själva upphäva lagen om datalagring istället för att vänta på domen från Författningsdomstolen, kräver FDP:s inrikespolitiker Max Stadler i Financial Times Deutschland, FTD.

Även vänstern och de Gröna vill upphäva datalagringen.

– Datafattigdom är bästa dataskyddet, sa Volker Beck från de Gröna till FTD.

Dock hördes i debatten försvar från CDU, unionen för datalagring som ett skydd i kampen mot terrorismen.

– Vi följer uppklarandet av Deutsche Telekomaffären noga och där vi ser det erforderligt kommer vi se till att vidta rättsliga förbättringar, sa Angela Merkel till Staubinger Tagblatt.

– Klart är: Missbruk av data är i Tyskland förbjudet och kommer att bli bestraffat, tillade hon.

Nu dras också den tyska säkerhetspolisen in i den två veckor gamla skandalen. BND, Bundes Nachrichten Dienst, motsvarande Säpo, söker med bestämda sökord av telefonnätet, i samarbete med Deutsche Telekom. Nu frågar sig en anonym BND-man: ”Vem garanterar att inte dessa högst sensibla data kan komma i utländska händer?” detta efter att Network Deutschland så lättvindigt fick tillgång till Deutsche Telekomdata.

Koncernledningens René Obermann har i uttalande för Frankfurter Allegemeine Zeitung uppmanat medarbetare att reagera på felaktigt och lagvidrigt beteende från chefer, och rapportera detta.

Dessutom ses alla säkerhetsrutiner kring kunddata över. ”Kunddata är ett av våra viktigaste och strängast övervakade värde”, menar Obermann i FAZ.

Andreas Altermann

frilansjournalist

redaktionen@realtid.se

Källor: Spiegel online, Handelsblatt, Fokus, Financial Times Deutschland, ZDF, m fl.

Annons