Finans Nyhet

Starck bygger med kungliga pengar

Publicerad

Den franske inredningsarkitekten Philippe Starck planerar att bygga specialdesignade lyxhotell runt om i världen. Pengarna kommer från den saudiska kungafamiljen.

Starck International Hotel & Design planerar att bygga tio lyxhotell under en femårsperiod. F6 är den saudiske prinsen Faisal bin Fahad bin Abdullah al Sauds investmentbolag som ska finansiera bygget. Enligt uppgifter till Financial Times har prinsen plöjt ner hundratals miljoner dollar i projektet.

– Jag vill skapa platser där människor blir mer fantastiska, sexigare, smartare och mer levande. Jag tror att jag, tack vare samarbetet med F6, för första gången kan förverkliga min dröm säger Philippe Starck till Financial Times.

Samarbetet går ut på att F6 betalar, marknadsför och leder verksamheten medan Philippe Starck står för designen och varumärket.

Annons

Det Genèvebaserade investmentbolaget F6 har tidigare investerat i restauranger, hotell och spaanläggningar, men inget i samma skala som Starckprojektet.

Philip Starck har gjort sig känd för sin minimalistiska profil. Han har designat allt från hotell till stolar och apelsinpressar. Han inledde sin karriär i mitten på 70-talet med att designa nattklubbar i Paris.

Då hans arbete uppmärksammats av den dåvarande presidenten François Mitterand lät denne Starck inreda sitt privata lägenhet i Elysée-palatset. Det var startskottet för Starcks kändisskap och han klassas i dag som en av de största nutida inredningsarkitekterna.

Annons

1990 inredde han Paramount hotel i New York.

Annons