Realtid

Sommarspartips: Så sparar experterna

Per H Börjesson, Mikael Syding, Henrik Johansson, John Skogman, Johan Isaksson, Erika Eliasson Ekberger och Ann Grevelius.
Per H Börjesson, Mikael Syding, Henrik Johansson, John Skogman, Johan Isaksson, Erika Eliasson Ekberger och Ann Grevelius.
Realtid.se
Uppdaterad: 14 juli 2023Publicerad: 14 juli 2023

Ett genomsnittligt svenskt hushåll sparar drygt 50 000 kronor per år. Här är råden från sju sparprofiler som alla fick samma fråga: Hur skulle du investera 50 000 kronor för att säkra bästa möjliga avkastning under fem år?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sebastian Harung.

Den kombinerade effekten av minskat värde på kronan och hög inflation gör att svenska löntagare riskerar en reallönesänkning. Det är alltid bra att ha en buffert liggandes på sparkontot, men för sparande på längre sikt krävs det en bättre avkastning än den som ett bankkonto ger för att pengarna inte ska tappa i värde, enligt Sebastian Harung, CEO och grundare av Kameo.

– Konsumentpriserna har ökat 10 procent, bostadsräntan har ökat med 2 procent på ett år och kronan har försvagats med cirka 15 procent gentemot centrala valutor som euro och dollar. Det är självklart att folk har mindre att röra sig med. En löneökning på fem procent och en genomsnittlig insättningsränta som sakta närmar sig 3 procent är inte tillräckligt. Sparandet tappar sitt värde om du inte hittar smartare sparalternativ.

Här är några spartips från ett par branschprofiler:

Per H Börjesson – vd, Spiltan Invest
– Om man är hyffsat långsiktig är mitt standardråd att köpa och behålla svenska investmentbolag. Mina favoriter är LILIS aktierna – Latour, Investor, Lundbergs, Industrivärden och Spiltan Invest (talar i egen sak när det gäller Spiltan). Då får man bra huvudägare, låga kostnader, riskspridning i några av de största svenska börsbolagen och i många av bolagen spännande onoterade aktier.

Mikael Syding – Förvaltare, Antiloop 
– Med utgångspunkt i att det är inflation och valutor som oroar skulle jag placera pengarna i guld, olja och kryptovalutor. Med tanke på att det är avsett för hushåll som är oroliga över sin ekonomi är det samtidigt viktigt att den värsta nedsidan är låg, vilket eliminerar frimärksaktier, juniora gruvbolag, optioner, komplexa hävstångsinstrument och shitcoins.

– Guld, olja, bitcoin och ether har högst riskjusterad avkastningspotential på fem års sikt, i synnerhet om inflationen får ny fart, till exempel efter en ny omgång stimulanser. Bitcoin och ether har emellertid stor nominell nedsida så de får lägre vikt.

För att få lite extra uppsida på guldexponeringen skulle jag köpa aktier i Lundin Gold istället för en ren guld-ETF som 4GLD. Samma sak med olja; jag väljer en trygg ”oil major” som ConocoPhillips istället för att köpa själva oljan (ETF).

ANNONS

För att ge extra uppsida åt portföljen lägger jag med 1/5-del av de ledande kryptovalutorna. Om de trots alla myndighetsförsök finns kvar om fem år är förutsättningarna goda att de står flera gånger högre räknat i SEK än idag.
– Lundin Gold (LUG) 20 tkr
– ConocoPhillips (COP) 20 tkr
– Bitcoin 5 tkr (köp billigaste certifikatet genom ISK)
– Ether 5 tkr (cert/ISK)

– Vill man ha mycket större uppsida men mycket mer risk så byter man ut LUG mot kanadensiska EMX, och COP mot Africa Oil (AOI), säger Mikael Syding.

Henrik Johansson – vd, Unga Aktiesparare   
– 25 000 hade jag placerat i en blandning av globala och svenska aktiefonder för att få en bra bas som jag vet hade levererat på lång sikt. 20 000 hade jag placerat i 20–30 olika aktier. Huvudsakligen försöka hitta lönsamma bolag till rimliga värderingar. 5 000 hade jag investerat i någon mer kortsiktig ränteplacering som ett stabilare alternativ till övriga portföljen. Kan också fungera som torrt krut ifall bra möjligheter uppstår.

– Jag hade även sett till att ha några hundra över till att köpa riktigt god glass i sommar. Det ser jag som en investering i att hålla huvudet kallt och lättare vara långsiktig.

John Skogman och Johan Isaksson – Börspodden 
– Det sägs ju att den enda gratislunchen som finns här i världen är diversifiering. 50 000 kronor passar utmärkt att dela upp i fem lika stora delar. Då den svenska kronan är svag just nu tror vi att man med fördel kan köpa tillgångar med bas i Sverige just nu till bra pris. Då vår främsta kunskap ligger inom aktier blir det självklart för oss att köpa tre investmentbolag, Investor, Lundberg och Industrivärden för 10 000 kronor styck.

– Den svenska bostadsmarknaden har varit svag en period och med lite tur närmar den sig botten så då är fastighetskrediter en bra möjlighet, så där investerar vi också 10 000 kronor. Slutligen så ska man aldrig vara för självsäker och därför är det viktigt för oss att ha en liten krigskassa ifall det dyker upp ännu bättre möjligheter längre fram så därför sparar vi 10 000 kronor på banken.

Erika Eliasson Ekberger – Grundare, Ekberger Advisory & styrelseledamot och Senior Advisor, Kameo.
– De etablerade svenska investmentbolagen så som Investor, Latour och Lundberg är en bra bas i portföljen, och sedan en svensk småbolagsfond med bra track record såsom Cliens småbolag. Jag har sedan 2016 varit aktiv inom fintech och lägger därmed en del av mitt sparande i olika “nya” sparformer så som att investera i olika typer av krediter som ger en månatlig utbetalning av ränta. På samtliga investeringar skulle jag inte gå in med hela summan vid ett tillfälle utan sprida ut det på flera tillfällen.

ANNONS

– Nu finns det även många intressanta investeringsmöjligheter vad gäller onoterade aktier. Många fina bolag med en hållbar affärsmodell åker nu med i den allmänna “risk off” trenden och har svårt att få in kapital vilket gör att värderingarna kan vara mycket attraktiva. Den typen av investeringar kan vara svåra att få tillgång till, är förenade med mycket hög risk samt kan krävas att man investerar ett större belopp. Men det är roligt, säger Erika Eliasson Ekberger.

ANNONS

Ann Grevelius – styrelseordförande, Opti  
– När det gäller långsiktigt sparande är alltid just det ”långsiktiga” det viktigaste, dvs att det speglar både sparandet och investeringshorisonten. Därav också att jag alltid tjatar om vikten av månadssparande;) Det är den allra viktigaste byggstenen i sparandet.

– För ett mer kortsiktigt sparperspektiv det vill säga mer av buffert, så skulle jag se till att jag har två–tre månadslöner på ett sparkonto. Idag kan man enkelt kika runt bland alla olika aktörer och faktiskt få en rätt hygglig ränta där. Men, det här är som sagt för basen i ditt sparande.

– Gäller det en längre horisont så skulle jag välja att månadsspara antingen i en tjänst såsom Opti (där jag är lite jävig i frågan;) eller en billig global aktieindexfond. Skulle jag idag investera hela beloppet på ett bräde? Njae, nog inte om jag inte ”måste”. En tanke vore att dela upp beloppet i tre–fyra delar och sedan investera dem med någon månads mellanrum. På så vis riskerar du inte att gå ”all-in” just nu när många stjärnor står rätt på himlen. Timing är alltid väldigt svårt, och helst bör man därför undvika att göra en stor investering vid ett enda tillfälle.

– Om man skulle föredra enskilda aktier så skulle jag agera på samma sätt, investera vid ett par olika tillfällen men då välja en portfölj av ett par olika investmentbolag, med Investor i spetsen, säger Ann Grevelius.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför sparränta

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparräntor.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]