Finans Nyhet

Småkronorna blev grymt straffade

Publicerad

En bitter förlust efter straffar släckte den svenska gulddrömmen i JVM.

Trots 3–2-ledning sent i matchen kunde Ryssland kvittera och sedan avgöra i straffläggningen.

Denis Golubev blev ende målskytt i straffläggningen och när Anton Lander prickade stolpen i den sista svenska straffen var förlusten ett faktum. Oscar Lindberg och Sebastian Wännström missade också sina straffar.

– Fruktansvärt. Vi gör en dålig match och det är synd att den kommer nu, sade förbundskaptenen Roger Rönnberg till SVT.

Annons

– Det kändes som ryssarna hade mer att vinna än oss, sade Rönnberg apropå förlusten i straffläggningen.

Slutet på matchen blev en nagelbitare där svenskar och ryssar kastades mellan hopp och förtvivlan.

Sverige vände 0–2-underläge och Patrick Cehlin såg ut att ha avgjort när han prickade in 3–2 i numerärt överläge med bara 3.19 kvar att spela.

Annons

Men med bara 1.27 kvar försvann den svenska finalplatsen – för gott. Ryssland, som svarade för en mirakelvändning mot Finland i kvarten, kvitterade genom Sergej Kalinin.

Även i fjol blev det stopp i semifinal, den gången mot slutliga vinnaren USA.

Sverige har inte vunnit junior-VM på 30 år då det hittills enda blågula guldet kom i Tyskland 1981. Det blir minst ett års väntan ytterligare.

Annons

Efter nästan tre dygns vila var det ett spänt svenskt lag i den första perioden. Det såg nervöst ut, var initiativlöst och ryssarna tog tag i spelet och skapade flera bra lägen.

– Vi spelar spänt, vi hade inte den avspända naturliga känsla vi haft tidigare, sade Rönnberg som trodde att vilan lett till att spelarna börjat fundera över vad de höll på att ställa till med.

Utan Robin Lehners storspel kunde det ha varit mer än 1–0 inför andra perioden.

Ändå började Lehner svagt, och ledningsmålet var en gåva. Ryske stjärnan Vladimir Tarasenko sköt parallellt med mållinjen och Lehner släppte en lucka vid första stolpen där pucken gick in.

Sedan svarade han för ett par sanslösa räddningar med plockhandsken i ett ryskt numerärt överläge och rånade Tarasenko på ytterligare en fullträff. Då var han tillbaka på den nivå han höll när han nollade det ryska laget i gruppspelssegern, 2–0.

Ytterligare ett misstag i den andra perioden ledde till Rysslands 2–0. Den här gången genom det annars så säkra backparet Tim Erixon, Skellefteå, och Patrik Nemeth, AIK, som båda gick på en rysk puckförare bakom mål och lämnade Denis Golubev ensam framför. När han fick pucken kunde han enkelt överlista Lehner.

Svenskarna var riktigt illa ute och marginalerna var inte med Erixon heller när han prickade stolpen med ett skott. Hoppet tändes dock genom back- och Skellefteåkollegan Adam Larsson som dundrade in 1–2 i numerärt överläge efter 17.59. Svenskarna höjde sig i slutet av den andra perioden och målet gav naturligtvis en extra skjuts.

Kvitteringen kom tidigt i sista perioden, sedan svenskarna först klarat ut ett numerärt underläge. Brynäscentern Calle Järnkrok styrde in Adam Larssons inspel bakom ryske målvakten Dmitirj Sjikin.