Fonder

Schroders lanserar sin första guldfond

Brexit, andra makrofaktorer och låga räntor väntas driva upp guldpriset ännu mer de kommande åren, enligt den brittiska kapitalförvaltaren.

Publicerad 2016-07-01

Schroders råvaruteam lanserar sin första fond i UCITS-format som ska investera i guldaktier. Fondens förvaltare James Luke and Mark Lacey har även mandat att investera i andra ädelmetaller som silver och platina.

Lanseringen kommer vid ett tillfälle då intresset för guld och olika guldfonder ökat rejält på grund av den tilltagande marknadsoron. Marknaderna blev ännu mer skakade av förra veckans Brexit-besked, något som lett till inflöden till bland annat guld-ETF:er, enligt en marknadskommentar från ETF Securities.

Det här är ett intressant läge för guldet, uppger de ansvariga förvaltarna i en gemensam kommentar.

– Intresset kommer efter en längre period med en väldigt negativ syn på både guldet och guldproducenter. Vi ser att guldpriserna fortsätter återhämta sig de kommande åren, något som drivs av framför allt de låga räntorna och fortsatta globala makrorisker. Brexit-resultatet var en stark påminnelse om de riskerna. Högre guldpriser leder också till bättre avkastning från guldgruvesektorn, säger portföljförvaltarna.

Fonden har en så kallad "unconstrained" strategi med fokus på fundamentalt aktieurval.

– Guldbolagen är nära sina lägsta nivåer på tio till 15 år och vi ser tecken på att fundamentan för dem börjar vända. Fonden är tänkt att låta investerare vara med på den här uppgången i guldaktier, säger Schroders globala distributionschef John Troiano.

Platsannonser