Annons

Annons

Aircraft-SAS.jpg

SAS styrelse vill ha möjlighet att stärka bolagets kassa via en nyemission.

SAS kallar till extrastämma om nyemission

SAS vill kunna göra en riktad nyemission av högst 66 miljoner stamaktier, motsvarande knappt 20 procent av antalet utgivna stamaktier, meddelar bolaget på fredagsmorgonen.

“SAS huvudägare förväntas stödja styrelsens förslag till bemyndigande. SAS styrelse har inte fattat något beslut om att utnyttja ett eventuellt bemyndigande, men önskar som ett led i utvärderingen av alternativa finansieringsformer ha möjlighet att fatta ett sådant beslut om marknadsförhållandena och andra förhållanden är gynnsamma. SAS huvudägare har, förutsatt att förslaget röstas igenom på extra bolagsstämma, uttalat att de under en period om 90 dagar från en eventuell riktad emission, dock längst fram till nästa årsstämma, inte kommer sälja SAS-aktier”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Den eventuella emissionen görs för att minska flygbolagets finansieringskostnader. SAS avser att kalla till extra bolagsstämma den 3 november med förslag till bemyndigande för styrelsen att kunna besluta om nyemissionen.

I ett pressmeddelande skriver näringsminister Mikael Damberg (S) att staten stöder förslaget om nyemissionsbemyndigandet.

Annons

Annons

”Vi anser att det är positivt att SAS AB vill förstärka sin finansiella position. Vi har varit tydliga med att vi inte är en långsiktig ägare, men däremot en ansvarsfull ägare och gör därför det vi kan för att underlätta för bolaget att ta in nytt kapital – i detta fall genom att inte sälja aktier på marknaden under en period efter bolagets nyemission”, kommenterar Mikael Damberg.

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons