Postum Oscar till Heath Ledger

Den mest hyllade pristagaren på Oscarsgalan blev Heath Ledger.

TT
Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2009-02-23

"Slumdog millionaire" blev den stora vinnaren på Oscarsgalan.

Heath Ledger blev den blott andre i historien, efter Peter Finch 1976, att vinna en Oscar efter sin död. Priset mottogs av skådespelarens pappa Kim, mamma Sally Bell och syster Kate, som höll ett känslosamt tacktal.

Inget öga var torrt i Kodak Theatre i Hollywood.

Heath Ledger, som avled av en oavsiktlig överdos i januari 2008, belönades för sin roll som den diaboliske Jokern i Batmanfilmen "The dark knight", som hade premiär efter hans död.

– Det här priset kommer som ett erkännande av Heaths beslutsamhet att verkligen bli accepterad av er, hans kollegor, i en bransch han älskade så mycket, sa Kim Ledger när han tog emot priset.

Oscarsakademin har beslutat att Heath Ledgers treåriga dotter Matilda får ta hand om statyetten.

Oscarsgalan blev en stor festkväll för "Slumdog millionaire", som tog hem hela åtta priser, bland annat för bästa film och regi. Den kritikerrosade filmen om en indisk pojke som ställer upp i "Vem vill bli miljonär?" i tv, vann dock inga skådespelarpriser.

Det blev också en stor kväll för Kate Winslet som efter fem tidigare nomineringar äntligen fick vinna den gyllene statyetten, för sin roll i dramat "The reader"

– Jag skulle ljuga om jag inte sa att jag tränat på det här talet sedan jag var åtta år och då var det här en shampooflaska, men det här är verkligen ingen shampooflaska, utbrast Kate Winslet med statyetten i hand.

Den stora överraskningen var att Mickey Rourke inte fick priset för bästa huvudroll. Det gick i stället till Sean Penn, som vann sin andra Oscar, för rollen som den homosexuelle politikern Harvey Milk.

Det blev en något annorlunda Oscarsgala än vad publiken vant sig vid. För första gången presenterades de nominerade skådespelarna av fem tidigare vinnare framme på scenen, vilket gav galan en mer familjär och känslosam stämning.

Värden Hugh Jackman skämtade inledningsvis om lågkonjunkturen, men galan var lika lyxig och storslagen som vanligt. Bland annat hade Jackman och Beyoncé huvudrollerna i ett stort musikalnummer till tonerna av bland annat Abbas låtar ur "Mamma mia".

Platsannonser

Logga in