Fastigheter

PG Persson: ”Pengar finns det gott om”

Med en tillväxt om 2,5-3 miljarder kronor per år är fastighetsbolaget Platzers största problem att hitta lämpliga objekt att köpa, säger Platzers vd PG Persson till Realtid TV.

Uppdaterad 2020-09-23
Publicerad 2020-09-22

Det är full fart framåt som gäller för det Göteborgsbaserade fastighetsbolaget Platzer när Realtid träffar bolagets vd PG Persson för en intervju.

– Vi har aldrig haft bättre finansiella muskler än vad vi har nu och detta kommer att fortsätta. Den globala finansmarknaden letar efter bra avkastning och det är ju vad vi kan erbjuda, säger PG Persson.

Under 2019 hade bolaget hyresintäkter på 1,1 miljarder kronor, ett förvaltningsresultat på 611 miljoner kronor och ett fastighetsvärde på 20,5 miljarder kronor.

– Vi växer med 2,5-3 miljarder kronor per år. Hälften av det ska komma från egna investeringar, hälften från förvärv – men det svåra idag är att hitta bra objekt att förvärva, säger PG Persson.

Platzer fokuserar på kontor, industri och logistik. Bland annat bygger bolaget just nu två höghus i stadsdelen Gårda i Göteborg och har ett stort projekt igång vid Skeppsbron. Dessutom förbereder bolaget för en utökad logistiksatsning i det industritunga området Arendal/Torslanda.

– Vi är ute efter lägen med bra allmänna kommunikationer, där bilen inte är det enda sättet att ta sig. Vi gillar bra knutpunkter och lägen där vi inte bara köpa fastigheter utan snarare bygger och utvecklar hela områden, säger PG Persson.

Coronapendemin har påverkat Platzer mycket, även om antalet uppsägningar är få. Däremot har pandemin lett till en avvaktande marknad.

– Vi ser en ganska rejäl avmattning i fastighetsmarknaden både när det gäller transaktionssidan och hyresmarknaden. Vi har även haft dialog med våra hyresgäster som har haft det tufft. Det är positivt att det inte har blivit så många uppsägningar men negativt att det inte är så många nya uthyrningar, säger Platzers vd.

Han tror att trenden med minskad kontorsyta per anställd kommer att fortsätta. Samtidigt är han övertygad om att Platzer kommer att växa kraftigt under de kommande åren.

– Om några år är vi väsentligt mycket större och har ett ännu mer modernt bestånd. Jag tror att vi kommer att växa mer inom industri och logistik. Dagens andel på 16-17 procent inom dessa områden kommer att öka, säger han.

Någon risk för fastighetsbubbla ser han inte alls.

– Jag tycker att alla aktörer tar ett stort ansvar. Idag pratar man mycket mer kassaflöden än vad som gjordes på 80- och början av 90-talet då tomma hur var mer värda än fyllda hus. Så är inte branschen idag, säger PG Persson.

Platsannonser