FinansNyhet

Pfizer gör upp om skandalen – utanför rätten

Publicerad

Världens största läkemedelsbolag, Pfizer, har kommit till en uppgörelse i Nigeria-skandalen. Stämningen på 55 miljarder kronor kan därmed vara utagerad.

Timo Kangas

Världens största läkemedelsbolag, Pfizer, och den nigerianska delstaten Kano har kommit till en uppgörelse i en multimiljondollar-stämning utanför rätten. Detta enligt de bägge sidornas advokater, rapporterar BBC News.

Fallet rör en rad Pfizerchefer som anklagas för att ha genomfört ett icke-auktoriserat läkemedelstest. Testet ägde rum för 13 år sedan och minst 200 barn påstås ha farit illa.

Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Annons

Realtid.se skrev 2007 om att Nigeria stämt den USA-baserade läkemedelsjätten Pfizer på 55 miljarder kronor. Nigerias statsåklagare ansåg att en studie med Pfizers orala antiobiotiska läkemedel Trovan orsakade 11 barns död och att 189 barn fick allvarliga skador, bland annat hjärnskador och dövhet.

Testerna hölls på ett sjukhus i delstaten Kano och enligt föräldrarna skedde testerna utan deras samtycke. Pfizer har hela tiden hävdat att testerna hölls med den nigerianska regeringens godtycke och att barnens föräldrar visst hade informerats.

Trovan är ett tidigare oprövat medel mot hjärnhinneinflammation och ska enligt åklagaren ha använts under en epidemi av hjärnhinneinflammationer, mässling och kolera. Epidemin skördade 12.000 offer.

Annons

Kanos jurist säger till BBC att uppgörelsen än så länge är hemlig, men att kompensation kommer att utbetalas till de berörda offren. Ett lokalt sjukhus ska också få en summa pengar.

Fallet är nu ajournerat till den 25 maj, men de båda parterna ska alltså ha kommit till en uppgörelse. Alla detaljer är inte utarbetade ännu.

– Jag önskar rapportera att en bred och principiell fundamental överenskommelse har nåtts mellan ledningen för delstaten Kano och Pfizer, säger läkemedelsbolagets jurist Anthony Idigbe enligt BBC News.

Annons

Källor nära förhandlingarna säger nu att Nigerias federala regering förväntas dra tillbaka sin stämning om Kano når den här uppgörelsen.

I januari tilläts nigerianska familjer lämna landet för att stämma Pfizer i USA.

Källor: BBC News, Reuters.

Annons