Svenska betalbolaget Izettles vd och medgrundare Jacob de Geer.
Fintech

Paypal köper Izettle för 19 miljarder kronor

Paypal köper det svenska Fintech-bolaget Izettle för drygt 19 miljarder kronor. Den tidigare annonserade börsintroduktionen ställs samtidigt in.

Uppdaterad 2018-05-18
Publicerad 2018-05-18

“Förvärvet av Izettle utökar Paypals butiksnärvaro betydligt och stärker Paypals möjligheter att via sin plattform hjälpa miljontals småföretag världen över att växa och utvecklas i en omnikanal-miljö”, skriver Paypal i ett pressmeddelande om affären.

Fintechbolaget Izettle som arbetar med mobila betalningar grundades i Stockholm år 2010 av Jacob de Geer och Magnus Nilsson. Nu köper den amerikanska betaljätten Paypal Izettle för 2,2 miljarder dollar, motsvarande drygt 19 miljarder kronor. Uppköpet är den största affär Paypal genomfört.

– Izettle och Paypal stämmer väl överens strategiskt med gemensamma målsättningar, värderingar och företagskulturer och kompletterande produktutbud och geografisk täckning, säger Paypals vd Dan Schulman.

Så sent som för någon vecka sedan meddelade Izettles ledning att bolaget planerade en notering på Stockholmsbörsen innan årsskiftet. Då värderades bolaget till 10 miljarder kronor vid noteringen. Den planerade börsnoteringen ställs in som en följd av dagens affär. Köpesumman motsvarar således ungefär dubbelt så mycket som Izettle hoppades kunna värderas till på Stockholmsbörsen.

Izettles nettoomsättning uppgick till 966 miljoner kronor för helåret 2017, en ökning med 51 procent. Rörelsekostnaderna fortsatte att stiga i lägre takt än intäkterna, vilket resulterade i en förbättring i rörelsemarginalen med 14 procentenheter till -24 procent, vilket bygger vidare på en positiv trend sedan 2013. Rörelseresultatet blev -228 miljoner kronor. Omsättningen har växt 60 procent i snitt under åren 2015 till 2017.

– I dagens digitala värld vill konsumenter ha möjligheten att göra inköp när, var och hur de vill. Med nästan en halv miljon småföretag på sin plattform bidrar Jacob de Geer och hans team med förstklassig förmåga och skicklighet och ökar därmed Paypals möjligheter att bli en global ’one stop shop’ för omnikanal-handel, säger Dan Schulman.

Förvärvet ger Paypal butiksnärvaro på följande 11 marknader: Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Italien, Mexiko, Nederländerna, Norge, Spanien och Sverige. Paypal får också möjlighet till expansion av butiksnärvaro på redan existerande Paypal-marknader och påskyndar utvecklingen av omnikanal-lösningar i Australien, Storbritannien och USA.

– Genom att slå samman våra tillgångar och expertis med en global marknadsledare som Paypal kommer vi att kunna leverera ännu högre värde till småföretag och hjälpa dem att lyckas i en värld av storbolag. Kombinationen av Izettle och Paypal kommer att ge enorma fördelar för våra användare som får tillgång till ett ännu bredare sortiment av verktyg för att hjälpa dem att ta betalt, sälja smartare och växa, säger Izettles vd och medgrundare Jacob de Geer.

Izettle förväntas generera bruttointäkter på ungefär 165 miljoner dollar under 2018, med omkring 6 miljarder dollar i förväntad hanterad total betalningsvolym på sin plattform. Izettle förväntas få ett positivt bruttorörelseresultat år 2020 på enskild nivå.

När förvärvet är avslutat kommer Jacob de Geer att fortsätta att leda Izettle, som kommer att verka som en integrerad del av Paypals tjänsteutbud till handlare. Han kommer att rapportera till Paypals operativa chef Bill Ready.

Izettles ledningsgrupp kommer fortsätta leda verksamheten för att säkerställa kontinuitet för användare, anställda och partners. När förvärvet är avslutat kommer Izettle bli Paypals europeiska ledande centrum för produkt- och tjänsteutbudet i butik.

Transaktionen förväntas avslutas under tredje kvartalet 2018. Slutförandet av affären är beroende av sedvanliga avslutningsvillkor, inklusive godkännande av tillsynsmyndigheter. De två företagen kommer att bedriva verksamhet var för sig fram till transaktionens avslutande.

Evercore agerar som enda finansiella rådgivare till Paypal och Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP och Roschier agerar som juridiska rådgivare för transaktionen. J.P. Morgan Securities agerar som enda finansiella rådgivare till Izettle och Gernandt & Danielsson agerar som juridiska rådgivare.

Platsannonser

Logga in