Finans Nyhet

Pär Ström

Publicerad
Uppdaterad

… it-strateg som slåss för den personliga integriteten, kommer vi att bli superövervakade i hela Europa efter att också London blivit utsatt för terrorattacker?

Olle Blomkvist

– Risken finns. Det beror på vilket politiskt klimat vi får, och om politikerna har kraft att stå emot ett opinionstryck att ”göra något”.

När kamerövervakning inte ger någon prevention i förväg – vad ser du för möjlig utveckling?

– Kameraövervakning blir smartare, med till exempel digital ansiktsigenkänning och automatisk inläsning av nummerplåtar på bilar. Vi kan få en situation där passerande människor och bilar lagras i en databas. Det kanske ger större prevention. Drömmen för polisen – mardrömmen för brottslingar och vår personliga integritet.

Annons

Vilken utveckling skrämmer dig mest?

– Förslaget att lagra info om alla människors telefonerande, mailande och surfande. Åtminstone på kort sikt. På lång sikt finns annat också, såsom möjligheten av ett heltäckande nät av kameror på stan med digital ansiktsigenkänning som lagrar alla människors rörelser i en databas.

Hur ska säkerheten kunna ökas på ett sätt så det också finns plats för den personliga integriteten för vanliga människor?

Annons

– Traditionellt polisarbete. It-stöd som inte kränker den personliga integriteten. Större internationellt samarbete mellan poliskårer.

Om jag fattar det rätt så utvecklar det amerikanska företaget ObjectVideo videoövervakning som larmar när det när oväntade beteenden registreraas. Är det en möjlig teknik – där vi får leva med en ökad mängd utryckningar eller visiteringar grundade på falsklarm?

– Det är möjligt, det finns minst ett företag till som har en kommersiell produkt för detta. Förmodligen blir det många utryckningar för falskt alarm.

Annons

Taligenkänningsprogram vid avlyssning av telefonsamtal, som reagerar på nyckelord – kan de nå framgång?

– Sådan teknik blir allt bättre. Det är inte känt i dag hur avancerad taligenkänning som till exempel NSA (US National Security Agency, red. anm.) förfogar över för Echelon. Men man kan anta att man får allt bättre teknik till allt lägre kostnad.

Eller är det som det sägs artikeln i Red Herring i fredags tar upp, low tech som fungerar, det vill säga en vakt som granskande tittar de påstigande i ögonen – kan vi riskera en utveckling där Connex ersätts av något slags kombinerat polisiärt vaktbolag som också har servicefunktioner (av kostnadsskäl)?

– Sverige är ett så pass lugnt land att jag tror en situation är avlägsen där vi har ständiga patruller på alla stationer. Men vi kan räkna med att terrorattackerna i London tas till intäkt för att flytta fram storebrors positioner.

Annons