Ossian Hellers häktad

Ossian Hellers, den så kallade Cevianmannen, har häktats på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2007-04-25

Ossian Hellers kom till rätten iklädd svart kostym och vit skjorta. När häktningsförhandlingarna startade 14.05 såg Ossian väldigt lugn ut med advokat Leif Gustafson på sin högra sida.

Åklagaren Robert Engstedt yrkar snart på stängda dörrar och åhörarna får lämna salen. Efter någon timme får även åklagaren, Ossian och advokaten lämna rättsalen. När två och en halv timme har gått av överläggningen kallas samtliga tillbaka till rätten.

Hovrätten har beslutat att Ossian Hellers ska häktas. Han är på sannolika skäl misstänkt för fyra fall av grova insiderbrott i Stockholm under tiden 19 september 2005 till 14 februari 2007.

Hovrätten anser att det finns en risk för att Ossian ska undanröja bevis eller på annat sätt försvåra utredningen.

– Jag är nöjd. Hovrätten har samlat bevisningen och gjort den bedömningen. Det är första gången i Sverige som den här måltypen med insiderbrott går från tingsrätt till hovrätt, säger Robert Engstedt, till Realtid.se.

Vad är det för bevis du har?

–Det kan jag inte säga, det är sekretess, säger åklagaren.

Engstedt lutar sig i hovrätten på förhör med en 33-årig anställd i Electrolux som Ossian Hellers ska vara bekant med. Åklagaren misstänker att 33-åringen ska ha känt till innehållet i Electroluxs starka bokslut, läckt det till Hellers – som sedan gjort pengar på i förväg köpta aktier.

– Vidare kommer jag genom utskrifter av förhör på en anställd på Electrolux visa att denne haft information angående Electrolux resultat samt att denne haft kontakter med den här personen vid tiden för rapporten, sa Engstedt till TT innan häktningsförhandlingen.

Men vad som sagts i förhören som fick Ossian häktad kan inte åklagaren avslöja.

– Jag kan inte berätta vad som har sagt i förhören, säger han.

Åklagaren är orolig för att Ossian Hellers kan ha förstört bevis under de fem dagar han varit fri.

– Han gick på fri fot och han kan då ha förstört bevisningen. Det är min uppfattning, säger Robert Engstedt.

Har ni haft spaning på Ossian medan han varit fri?

– Sådana frågor svarar vi aldrig på, säger åklagaren Robert Engstedt till Realtid.se.

Åklagaren såg också risk för flykt när han yrkade på häktning. Den linjen gick dock inte hovrätten på.

– Jag får inte gå in på varför de inte anser att det fanns en flyktfara. Jag har bedömt att det skulle vara det, säger han.

Minst ytterligare en man, Nordea-anställde Andreas Hofmann, är misstänkt i härvan. Han sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för grova insiderbrott.

Fortfarande finns det misstänkta som ännu inte blivit häktade.

– Även de som har släppts fria kvarstår misstankarna mot. Samtliga för grovt insiderbrott, säger Robert Engstedt.

Ossian Hellers, den så kallade Cevianmannen, lämnade Svea hovrätt i Stockholm 16.43 i baksätet på en vit piketbuss. På väg till Kronobergshäktet där han åläggs så kallade restriktioner. Han får alltså inte titta på teve eller läsa tidningar.

Åtal ska väckas senast den 9 maj klockan 14.00.

Platsannonser

Logga in