Fastigheter

Oscar Properties skjuter upp Gasklockan i strid mot avtal

Oscar Properties kommer inte att tillträda marken för projekt Gasklockan i dag, den 31 oktober. Stockholms stad anser att bolaget inte uppfyller ingånget avtal och kräver bolaget på betalning.

Uppdaterad 2019-10-31
Publicerad 2019-10-31

I dag, torsdag, var sista dagen för Oscar Properties att betala 577,5 miljoner kronor för marken till projekt Gasklockan. Stockholm stad vill nu att bolaget ska fullfölja avtalet.

– I första hand kommer vi nu att påpeka att vi inte fått betalt och kräva att de fullgör betalningen och tillträder. Annars får vi meddela att vi anser att det är ett avtalsbrott, om de inte fullgör sina förpliktelser, säger Staffan Lorentz, ansvarig för Norra Djurgårdsstaden vid Stockholms stad, till Dagens Industri, DI.

Enligt Oscar Properties, OP, är skälet till uppskjutandet kvarlämnade föroreningar.

– Avsikten har aldrig varit att Oscar Properties ska ansvara för föroreningar och den miljöskada som kvarvarande föroreningar skulle kunna förorsaka. Vårt mål är att tillträda marken och starta byggnationen så snart miljöansvarsfrågan är utredd. Gasklockan kommer att bli ett nytt landmärke, inte bara för Norra Djurgårdsstaden utan för hela Stockholm, säger Oscar Engelbert, vd för Oscar Properties i en presskommentar.

Men Staffan Lorentz är av en annan uppfattning.

– Vi menar att vi har fullgjort alla de avtalade förpliktelserna kring markrening och att det är klart vad för åtgärder som bolaget ska göra i samband med sin exploatering, säger han till DI.

Marken skulle ursprungligen ha betalts och tillträtts den 3 juni. I maj i år kom kommunen och Oscar Properties överens om ett avtal som innebär att betalning och tillträde det skulle ske i dag, den 31 oktober.

Tilläggsavtalet om projekt Gasklockan som tecknades den 23 maj 2019 innehåller 35 957 kvadratmeter byggrätt för bostäder och 2 543 kvadratmeter byggrätt för kommersiellt ändamål. Drygt 300 bostäder ska inrymmas i Gasklockan och dessutom kulturverksamhet, offentlig service och en förskola. Av de 317 bostäderna har 75 säljstartats. Av dessa har 68 bokats, varav 36 under det tredje kvartalet, enligt OP:s senaste delårsrapport. Med ”bokat” menas tecknade icke bindande bokningsavtal.

Börsreaktionen är positiv, aktien är på torsdagseftermiddagen upp med 2,5 procent.

 

Platsannonser