Cybersäkerhet

Organiserad IT-attack mot Gunnebo

Gunnebo har anmält en attack mot bolagets servrar till Säkerhetspolisen (Säpo).

Uppdaterad 2020-08-26
Publicerad 2020-08-25

Beslutet fattades efter att de externa IT-specialister som analyserat attacken konstaterat att den var välorganiserad.  Det framgår av ett pressmeddelande.

– Vi kan enbart spekulera i vad målet med attacken var, men då det inte kan uteslutas att det rör sig om ett försök till industrispionage har det varit viktigt att följa regelverket och vi har därför idag, anmält det inträffade till Säpo, säger Stefan Syrén, vd och koncernchef Gunnebo i en skriftlig kommentar.

Det var i förra veckan som Gunnebos IT-avdelning kunde konstatera att obehöriga försökte ta sig in i bolagets IT-miljö. Bolaget stängde då omedelbart ner servrarna för att isolera attacken. På grund av det snabba ingripandet blev driftpåverkan minimal och verksamheten kunde snabbt återupptas. I nuläget är endast ett fåtal servrar fortsatt avstängda i väntan på att IT-specialisternas undersökning ska färdigställas.

Efter att ha konsulterat externa experter för att bedöma attacken har bolaget även fattat beslut om att anmäla det inträffade till Säpo. 

Parallellt har bolaget också inlett en översyn av IT-miljön för att skärpa säkerheten ytterligare. Då IT-specialisternas utredning fortfarande pågår är det i dagsläget för tidigt att bedöma de långsiktiga konsekvenserna för Gunnebo.

– Säkerheten kommer alltid först för Gunnebo och som en direkt konsekvens av händelsen har vi därför bestämt oss för att genomlysa vår IT-struktur, vilket är ett tidskrävande men viktigt arbete, säger Stefan Syrén.

Platsannonser

Logga in