Nytt lyxhotell vid Stureplan

H&M-bröderna Jan och Stefan Bengtsson planerar att bygga lyxhotell vid Stureplan i Stockholm tillsammans med fastighetsbolaget Diligentia. Hotellet kommer att ingå som en del i ett stort nöjes- och lyxkomplex där restauranger, bad, motion och shopping finns integrerat.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2005-04-19

De två bröderna Bengtsson är systersöner till H&M:s Stefan Persson och driver investmentbolaget Ekstranda. Pengarna de har ärvt från klädimperiet Hennes & Mauritz grundare, morfar Erling Persson, har de använt för att investera i nöjesbranschen. Bland annat äger de restaurangimperiet Sturehofgruppen där flera av Stockholms mer välkända krogar ingår. Utöver Sturehof ingår Teatergrillen, Riche, Tranan och Rolfs kök.

Nu ger bröderna sig även in i hotellbranschen med ett helt nytt hotell mitt i Stockholm. Adressen är Birger Jarlsgatan 18, samma kvarter som Sturegallerian, Sturebadet, Sture Companiet och Ektrandas egen krog Sturehof.

Valet av adress kan knappast vara en slump eftersom hotellet kan utnyttja flera synergier tack vare de närliggande restaurangerna och andra faciliteter i huset.

Om allt flyter på öppnar hotellet med 190 rum under år 2007 berättar fastighetsförvaltaren Bo Jansson från fastighetsbolaget Diligentia.

– Det stämmer att vi planerar för att bygga hotell. Dock föreligger förhandlingar med hyresgästen om vissa förutsättningar innan vi kan köra igång, säger Bo Jansson

Vad är det för förutsättningar?

– Det kan jag inte gå in på.

Enligt Bo Jansson ska hotellet ligga i den högre prisklassen. Det finns även planer på att integrera hotellet med den exklusiva restaurangen Sturehof samt Sturebadet inne i Sturegallerian.

I dag består fastigheten av kontorsutrymmen med renoveringsbehov. Enligt Bo Jansson kommer det att krävas ombyggnationer för 200 miljoner kronor för att få hotellet på plats.

Vem står för ombyggnaden?

– Vi (Diligentia red. anm.) kommer att ta den större delen av kostnaden. Hyresgästen (Ekstranda red. anm.) kommer stå för vissa mindre bitar som till exempel inredningen.

Bo Jansson hoppas på att de första spadtagen skall tas inom ett år.

Det nya hotellet byggs i ett redan hotelltätt område. Bland annat satsar anrika Hotell Anglais på en comeback i modernare och uppfräschad tappning 2006.

Ekstranda har även investerat i flera filmprojekt där ett av de mer välkända är Smala Sussi. Nu senast planerar Ekstranda att producera Jesper Kärrbrinks och Håkan Ramsins finansthriller Dödlig exit tillsammans med Daniel Collert.

I Ekstranda ingår även krögaren Pege Nilsson som grundade Sturehofsgrupen med restaurangen Tranan.

Platsannonser

Logga in