- Publicerad
- Uppdaterad
Investerare inväntar spänt augusti månads sysselsättningssiffror som påverkar när, och hur mycket, Federal Reserve kommer att sänka räntan.
Rikard Jansson
Efter en stark uppgång på börsen i år har euforin mattats av när investerare letar tecken på var ekonomin är på väg.
Tecken på en försvagning av amerikanska arbetsmarknaden kan sätta tonen för resten av året och påverka Federal Reserves beslut om räntesänkningar. Detta kan i sin tur avgöra om USA närmar sig en lågkonjunktur.
Skulle arbetsmarknaden vara stark skulle det kunna ge ett enormt lyft på aktiemarknaden, medan motsatsen kan utlösa ny oro för att en lågkonjunktur står för dörren, skriver Wall Street Journal.
Tvåsiffrig uppgång hittills i år
S&P 500-indexet och Nasdaq Composite är båda upp 18 procent hittills i år, medan Dow Jones Industrial Average har klättrat mer blygsamma 10 procent.
Trots raset i början av augusti på de globala aktiemarknaderna handlas de amerikanska börserna återigen på nära rekordnivåer, vilket gör många investerare nervösa för en korrigering på marknaden.
Fortfarande snäva spreadar
Men investerarna ser ut att hålla sig relativt lugna ändå, enligt Wall Street Journal. Det märks på att spreadarna på obligationsmarknaden fortfarande är snäva, med historiska mått räknat.
Höga spreadar signalerar istället rädsla, eftersom investerare vill ha kompensation för en ökad risk för att bolag ska gå i konkurs.
Spreadarna var bredare under så väl 2022 som 2023, när investerarna var mer oroade över att Fed skulle dra med sig USA i en recession i sin kamp mot att bekämpa inflationen.
Säljknappen nära till hands
Efter de dystra sysselsättningssiffrorna i juli har spreadarna ökat men återigen minskat, vilket tyder på att investerare först vill se augusti månads siffror innan de bestämmer sig för att trycka på stora säljknappen.
Räntan på långa statsobligationer är lägre än avkastningen på korta statsobligationer, vilket är ovanligt. Detta kallas inverterad avkastningskurva och brukar inträffa när Fed börjar sänka räntorna eller ekonomin gränsar till en recession.
I bästa fall normaliseras denna avkastningskurva utan att USA går in i en sådan.
Flera analytiker har kritiserat Fed för att agera alldeles för saktfärdigt och kräver omedelbara räntesänkningar.
Läs mer:
Globala börsnedgången fortsätter: ”Alla har förväntat sig det ett tag”. Realtid
Silicon Valley rasar mot Harris skatteförslag. Realtid