M&A

Nordic Capital ser stor tillväxtpotential i köpt låsbolag 

Nordic Capital ser stora tillväxtmöjligheter i finska låsbolaget Iloq som riskkapitalbolaget köpt av börsnoterade Sievi Capital.

Uppdaterad 2019-10-16
Publicerad 2019-10-15

Nordic Capital betalar 190 miljoner euro för Iloq som förra året hade intäkter på 50 miljoner euro. Omsättningen har vuxit med över 20 procent per år under de senaste åren. 

Varför gör ni detta förvärv?

– Iloq är ett snabbväxande bolag med en revolutionerande låsteknologi som genom hållbara och digitala lösningar skapar smartare och säkrare access till byggnader, en marknad som genomgår ett strukturellt skifte och där Iloq leder skiftet, säger Robert Furuhjelm till Realtid. 

Vad ser ni för potential i bolaget?

– Nordic Capital ser en stark organisk tillväxtpotential i Europa och vill fortsätta investera i Iloqs innovativa lösningar och teknologi som är ledande och har global potential, säger Robert Furuhjelm. 

Tillväxten väntas främst ske i Europa de närmaste åren, men Furuhjelm vill inte ge någon prognos om framtida tillväxt. 

Hur ska bolaget expandera? 

– Främst ser vi en organisk tillväxtpotential där bolaget redan idag har en stark position i Norden med möjlighet att fortsätta växa i Europa, säger Robert Furuhjelm, som tillägger:

– Nordic Capital har bred erfarenhet av att som aktiv ägare driva tillväxtresor genom att bidra med både operativa resurser, internationellt industriellt nätverk och en tydlig agenda för värdeskapande som vi ser fram emot att stötta Iloq med i sin fortsatta resa.

Kommentar till priset, som är nära fyra gånger försäljningen?

– Iloq är ett snabbväxande bolag med god lönsamhet och en egenutvecklad patenterad revolutionerande teknologi inom låssystem som vi ser stor tillväxtpotential i. Intresset är stort för dessa typer av bolag och Nordic Capital ser fram emot att ta bolaget till nästa globala nivå, säger Robert Furuhjelm. 

Transaktionen väntas få godkännande av myndigheterna i slutet av året.

Platsannonser