Svanenmärkta fonder
Foto: Pixabay
Fonder

Myt att Svanenmärkta fonder är dyrare

Årliga avgifter för Svanenmärkta fonder visar sig vara i snitt lägre än för icke-Svanenmärkta fonder, visar ny data från Svanen.

Uppdaterad 2020-11-25
Publicerad 2020-11-25

Den årliga avgiften för en Svanenmärkt fond är i snitt 1,07 procent, jämfört med i snitt 1,38 procent för fonder på den svenska marknaden, finner Svanen i en ny undersökning baserad på data från Moorningstar, AMF:s fondavgiftsrapport 2019. En liknande trend gäller för aktiefonder med en årlig avgift på i snitt 1,24 procent för de Svanenmärkta fonderna och 1,55 procent för alla aktiefonder på den svenska marknaden.

– Som statligt bolag lägger vi oss självklart inte i avgiften på fonden. Men det är däremot glädjande att kunna slå hål på myten att det skulle vara dyrare med Svanenmärkta fonder. Vårt mål är att fler människor ska vilja investera sina sparpengar på ett mer hållbart sätt. Det är bråttom om vi ska nå klimat- och miljömål. Att påverka finansmarknaden, som i sin tur påverkar hur miljontals privatpersoner placerar sina pengar, är därför enormt viktigt, säger  Per Sandell, chef för finansiella tjänster på Miljömärkning Sverige.

Sedan de första fonderna Svanenmärktes för tre år sedan har antalet fonder ökat till 50 på den nordiska marknaden. Dessa förvaltar över 190 miljarder kronor.

Svanenmärkta fonder
Tabell: Svanenmärkta fonder i Norden. Källa: Svanen

Svanenmärkta fonder, vilka lever upp till 25 kriterier, syftar till att styra företag i en mer hållbar riktning. Avgiften ingår inte i de kriterier som reglerar märkningen.

Platsannonser