Finans Nyhet

Mjölkinköp blir bökigt för prinsessparet

Publicerad
Uppdaterad

Tage Pousette är Victoria och Daniels nya granne. Sedan biltullar infördes runt Stockholm för ett par år sedan har enkla ärenden komplicerats: avgift måste erläggas om man så bara vill åka och handla en liter mjölk i närmsta affär.

Martin Lindgren

Tage Pousette, 88-årig diplomat, har sedan 1955 bott i Villa Sofieberg i Hagaparken och blir därmed granne till prins Daniel och hans fru, kronprinsessan Victoria, när de inom kort flyttar in i Haga Slott i Hagaparken, alldeles utanför gränsen mellan Stockholm och Solna.

Realtid.se besöker honom en julieftermiddag för att undersöka hur tronföljarparets liv kommer att te sig praktiskt.

På det hela taget är Tage Pousette mycket nöjd med att bo i Hagaparken – snöröjningen och väghållningen sköts exempelvis utmärkt av parkförvaltningen.

Annons

– En viss upprustning har skett nu på senare tid, men man borde ta bort en del döda almar, säger Pousette och pekar mot en död alm från den altan där intervjun äger rum.

På frågan om vart man lämpligen åker för matinköp nämner Tage Pousette PrisXtra, Antonia Ax:son Johnsons affär i en nedlagd godsstation en bit bort: det är närmast och där Pousettes brukar handla. Affären har, säger Tage, tack vare storleken och många kunder en hög varuomsättning och därmed oftast fräscha produkter.

– Men tyvärr måste man betala biltullar när man åker dit eftersom vi bor precis utanför gränsen, även om man bara ska handla lite mjölk, säger Tage Pousette besviket, och tycker att det är ”lite egendomligt” att biltullarna inte förlades vid länsgränsen i stället för vid gränserna till Stockholms stad (med undantag för förmodat högröstade Lidingö).

Annons

Detsamma gäller om man ska åka iväg och posta ett brev (förutsatt att man inte väntar till sena kvällen, då det är gratis att åka genom biltullsspärrarna).

– Förut, när SAS-terminalen låg här nere (i en byggnad, ”Haga Forum”, som numera inrymmer en restaurang) var det bättre med sådant, då fanns en brevlåda där. Även bussförbindelserna var bättre. Men det är väl å andra sidan så överallt, att servicen försämrats, konstaterar Pousette.

– Men det kanske blir bättre i och med det nya området, ”Norra Stationsområdet”, som de håller på att bygga på gränsen mellan Stockholm och Solna nu.

Annons

Ett annat bygge är det av vägtunneln ”Norra Länken”, vars sprängningsarbeten gjort att det skakat i Pousettes hus på senare år.

– Men inget har gått sönder; trähus håller ju bättre än stenhus.

Uttalandet är, kanske ofrivilligt, ödesmättat: Victorias och Daniels slott är av sten. Det ligger dock längre bort från sprängningarna än Pousettes hus.

Hur fungerar post- och tidningsutbärningen?

– Det fungerar bra.

Om det blivande kungaparet vill bada bor de visserligen vid en sjö, men på deras (och Tage Pousettes) sida finns ingen badplats. Vill de bada blir det i stället till att ta sig över sjön till Brunnsviksbadet – såvida de inte anlägger en badbrygga på kungasidan.

– Eller kanske bygger en pool, säger Tage Pousette och ler.

Kronprinsessan Victoria beskrevs nyligen av tidningen Fokus som väldigt jordnära och vanlig (om än av en nästan adlig skribent). Tage Pousette håller det trots det inte för uteslutet att eventuella mjölkinköp kommer att hanteras av tjänstefolk till prinsparet. Under lång tid bodde en dam i slottets ekonomibyggnad, säger han, så tjänstebostad finns. Vad det har blivit av henne vet han dock inte: hon är möjligen pensionerad.

Pousette ser hur som helst, med eller utan tjänstefolk, fram emot att bli granne med prinsparet, och säger på Realtid.se:s fråga att de är välkomna förbi på en kopp kaffe om det skulle vara så. I så fall får de träffa den kanske enda nu levande personen som träffat den förra svenska drottningen vid namn Victoria: Gustaf V:s fru, som dog 1930 i Rom.

– Min far arbetade vid den svenska legationen i Italien, så jag vistades där och träffade Victoria. Hon fäste sig vid mig och skickade julkort och så, berättar Tage Pousette.

En annan kunglig bekantskap är prins Bertil, som Pousette lärde känna under tiden som generalkonsul i Minneapolis på 70-talet (därutöver har han varit stationerad i Paris, Haag, Lissabon och Teheran, som ambassadsekreterare – Sofieberg har då varit uthyrt). Idag ligger prinsen begravd bara drygt 100 meter från sin gamle vän: den kungliga begravningsplatsen ligger på en avspärrad ö i Hagaparken.

Apropå avspärrningar tycker Tage Pousette inte att det nya staketet runt området närmast slottet gör något: i stället är han glad över den förbättring av vägen närmast vattnet som skett. Det är där han brukar promenera för att rasta sin tax Trippe.

– Det är den fjärde taxen vi haft, och den tredje som heter Trippe. Det skulle bli för svårt för oss med ett nytt namn vid det här laget.

Förutom Tage Pousette med fru och hund kommer prinsparet få drygt fem grannar till, som samtliga bor i gamla trävillor i närheten av Pousettes. Några av invånarna är ättlingar till den sågverksägare, Anders Wall, som vid förra sekelskiftet byggde husen. En av dem är veterinär, en annan tandläkare – bra att veta för prinsparet kanske.

Några, som Pousette, äger sina hus, några hyr dem av Kungliga Djurgårdsförvaltningen. I Pousettes fall är huset en ombyggd flygel till den gård, Gamla Haga, som Gustaf III bebodde innan han byggde en egen paviljong en bit bort. Tage Pousette köpte huset av Nobelstiftelsens ordförande Nils Ståhle när denne fick en tjänstebostad på Sturegatan.

Huset är enligt Realtid.se:s bedömning ca 400 kvadratmeter, fördelat på två våningar. Hallen är ganska representativ, med bland annat en stor inomhustrappa.

Vad betalade du?

– Det kan jag inte säga, det är så chockerande lite i de här tiderna, skrockar Tage Pousette och blickar ut över sin välskötta trädgård, som har en någorlunda stor gräsmatta. Inte så stor jämfört med de övriga som finns i parken, men tillräckligt stor för att han ska ha överlåtit klippningen av den på andra.

Enligt tidningen Aftonbladet kommer Prins Daniel att sluta jobba med sina gym och i stället bli försörjd av Kungen. Tage Pousette öppnar dock för att prinsen, om han vill tjäna pengar på eget arbete, kan komma över och gå en vända med gräsklipparen.

– Ja, det går bra, säger han när Realtid.se frågar. Lönen kommer i så fall att bli runt hundra kronor.

Likaså kan Pousette tänka sig att utbyta typiska granntjänster vid resor, såsom blomvattning, med prinsparet. Själv har han visserligen närmare grannar, och reser inte så mycket nu för tiden.

Skulle du vilja beteckna grannsämjan som god här ute?

– Jadå. Vi är ju inte så många som bor här. Men det finns inga regelbundna sammankomster eller så.

Haga Slott under Pousettes tid

När Tage Pousette flyttade till Hagaparken 1955 var Haga Slott obebott: kungafamiljen flyttade därifrån till Stockholms Slott 1950.

1966 överlät gamle kungen (Gustav VI Adolf) dispositionsrätten till slottet till regeringen, som använde det som statsbesöksbostad fram till att renovering – kostnad: 40 miljoner kronor enligt SvD – inleddes för ca ett år sedan.

Annons