Min stora feta grekiska pension

580 yrken klassas som "farliga" i Grekland – och då får man full pension från man är 50 år.

Uppdaterad 2016-02-16
Publicerad 2010-04-16

I Grekland räknas hårfrisör, blåsmusiker och bagare som farliga jobb. Dessa får därför gå i tidigare pension.

Under fredagsmorgonen uppmärksammade journalisten Staffan Sonning på ett allvarligt men humoristiskt sätt konflikten som uppstått mellan Tyskland och Grekland. Tyskarna, såväl befolkning som politiker, är förbannade över att tvingas betala för Greklands excesser.

Enligt Staffan Sonning bygger tyskarnas irritation till stor del på medelhavslandets frikostiga pensionssystem. I Grekland har pensionärer i stort sett lika hög månadsinkomst som pensionär, jämfört med förvärvsinkomst. I Tyskland får pensionärer nöja sig med halva förvärvsinkomsten i månaden.

Vidare går man i Tyskland i pension vid 65 års ålder. Förvisso är den officiella pensionsåldern för grekiska män 65 år, men för kvinnor enbart 60 år.

Dessutom klassas 580 olika yrken som ”farliga”. Dessa sysselsätter 700.000 greker, eller 14 procent av arbetskraften. Jobbar man inom någon av dessa branscher får man gå i pension redan vid 50 till 55 års ålder.

Bland yrkesgrupper hittas hårfrisörskor, som jobbar med giftiga kemikalier och bagare, som vistas i miljö med bränt mjöl. Eftersom musiker som inriktat sig på blåsinstrument riskerar att få svår halsont som gamla får även de gå i tidigare pension.

Vidare får tv-journalister gå i tidig pension då det ses som ett stressigt jobb där det även finns risk att bli sjuk av baciller på mikrofonerna. Som Staffan Sonning uttrycker det, han är avundsjuk för att inte han har samma möjlighet i Sverige medan tyskarna är rasande över att tvingas rädda ett land med sådan politik.

Att så många yrkeskategorier, utöver gruvarbetare, varsarbetare och dylikt, klassas som ”farliga” beror delvis på fackförbundens starka ställning i landet. Grekland planerar dock en reform, en rad jobb som i dag klassas som farliga kommer att strykas från denna lista.

”Tyvärr misstänker jag att det inte är en lösning för mig att lära mig grekiska och flytta till Aten”, avslutar Staffan Sonning sin krönika i P1.

Platsannonser

Premium för 199 kr i sommar
Med Premium får du Sveriges bästa oberoende bevakning av finansbranschen

Logga in