Annons

Annons

Michael Wolf sparkas från Swedbank

Birgitte Bonnesen blir tillförordnad vd.

Michael Wolf får lämna Swedbank, framgår det av ett pressmeddelande idag. 

– Micke har lett banken framgångsrik sedan finanskrisen och framåt och nu tycker styrelsen att det behövs ett annat ledarskap. Tajmingen har att göra med att vi avslutat ett framgångsrikt år och att vi har årstämma i april så det var det som styrde tidpunkten, säger Claes Warrén, presskontakt på Swedbank, till Realtid.se.

Kan fler bli tvungna att gå?

– Det kan jag inte kommentera, säger Claes Warrén, till Realtid.se.

Han betonar att det inte finns något brott bakom beslutet.

Det är styrelsen som tagit initiativ till förändringen och Wolf lämnar omedelbart, medan Birgitte Bonnesen tillfälligt tar över vd-rollen.

– Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny vd som kan ta Swedbank till nästa nivå, säger styrelseordförande Anders Sundström i en kommentar.

Rekryteringsprocessen har inletts för att hitta Wolfs ersättare, enligt banken.

Michael Wolf får enligt sitt avtal en uppsägningslön och avgångsvederlag som består av 75 procent av lönen under uppsägningstiden och ett avgångsvederlag på ytterligare 75 procent av lönen i 12 månader. Hans nuvarande årslön är 13 miljoner kronor.

Finansinspektionen utreder för närvarande intressekonflikter i Swedbank sedan det avslöjats att finansdirektör den före detta storbolagschef Magnus Gagner Geeber och Göran Bronner drivit en gemensam privat fastighetskoncern som gjort affärer med Swedbanks kunder.

Enligt FI påverkas utredningen inte av att Michael Wolf lämnar Swedbank. Hittills har ingen information från utredningen, som än befinner sig i ett ”initialt läge” blivit offentlig.

Annons

Annons

Läs allt om:

Annons

Annons

Annons

Annons

Annons