Mellby Gård säljer samtliga aktier i Academedia till Akelius Foundation

Taggar i artikeln

Academedia Akelius Mellby Gård
Roker AkeliusRoker Akelius
Roger Akelius.
Publicerad
Uppdaterad

Akelius Foundation och Mellby Gård har ingått ett avtal om att Akelius Foundation ska förvärva Mellby Gårds samtliga aktier i Academedia.

Realtid.se

Mellby Gård har varit en av Academedias största ägare sedan noteringen på Nasdaq Stockholm i juni 2016 och är sedan 2017 bolagets största aktieägare.

Innehavet omfattar 25 802 981 aktier, vilket motsvarar 24,4 procent av samtliga aktier och röster i Academedia. Transaktionen är villkorad av relevanta myndighetsgodkännanden.

-Vi har inte haft några planer på att sälja vårt innehav i Academedia, men efter våra diskussioner med Roger Akelius känner vi stor trygghet i att bolaget får en ny ansvarsfull huvudägare med betydande engagemang och resurser att utveckla verksamheten vidare. Akelius Foundation är precis som vi en aktiv och långsiktig ägare och delar vårt starka engagemang för utbildning och kunskapsutveckling i samhället, säger Johan Andersson, vd för Mellby Gård i en skriftlig kommentar.

Annons

Den totala köpeskillingen uppgår till cirka 1,68 miljarder kronor, motsvarande ett pris om 65 kronor per aktie.

Fram till dess att relevanta myndighetsgodkännanden finns kvarstår Mellby Gård som ägare av aktierna i Academedia. Eftersom Akelius Foundation är baserat utomlands krävs godkännande från Inspektionen för strategiska produkter (ISP). Ett sådant godkännande beräknas komma under första halvåret 2024.

Mellby Gård har anlitat Cederquist och Akelius Foundation har anlitat Linklaters som legala rådgivare i samband med transaktionen.

Annons

Annons