Fintech

Mash Group tar in 266 miljoner kronor

UPPDATERAD Det finska fintechbolaget Mash Group, som tillhandahåller betallösningar för butiker och e-handlare, har fått in 25 miljoner euro, motsvarande närmare 266 miljoner kronor i en riktad nyemmission – efter bara en vecka.

Uppdaterad 2019-06-24
Publicerad 2019-06-24

Emissionen har skett genom att ge ut en ny aktieklass, preferensaktier i serie E. Beslutet fattades vid en extra bolagsstämma i förra veckan och den är redan fulltecknad. Investerarna är en "grupp institutionella investerare", enligt företaget.

– I huvudsak är det Fortress (Softbank) som har investerat i den här rundan. Fortress känner oss sen länge och investerar långsiktigt för att hjälpa vår tillväxt. Diskussionerna med investerarna hölls innan den extra bolagstämman vilket möjliggjorde tecknandet av emissionen direkt därefter, säger Peter Balod, ansvarig för B2B-marknadsföring på Mash Group.

Sedan början av 2018 har bolaget rest 64 miljoner euro, motsvarande 680 miljoner kronor.

– Den väsentligt starkare balansräkningen i Mash Group bidrar till att driva tillväxten och att utveckla vår verksamhet snabbare. Vi satsar nu framförallt på våra inköpskanaler för betalning via faktura och har nära samarbete med partners och handlare för att öka vår affärsvolym, säger Tommi Lindfors, ordförande för Mash Group i ett meddelande.

Mash Groups betallösningar introducerades på marknaden i Finland 2017 och lanserades i Sverige strax innan årsskiftet. 

– I Sverige har vi enkom gått till butikshandeln. Det är en utmaning att gå in på en så konkurrensutsatt marknad som den svenska. Men exempelvis handlare som arbetar med bilservice, däckbyte och så vidare har verkligen sett att det här är något för dem, säger Peter Balod.

Fördelen med tjänsten är att kunden inte behöver ha några kontanter tillgängliga, utan får en faktura med 30-dagars betalningstid. Via Verifones betalterminaler knappar kunden in sitt telefonnummer, får en länk i ett sms och signerar med mobilt BankID. Mash gör en kreditbedömning och skickar hem fakturan till kunden. Handlaren får betalt inom två bankdagar.

Bolaget har över 150 anställda i Finland, Sverige, Polen, Spanien, Portugal och Luxemburg.

Styrelseordföranden storägare

I årsredovisningen 2018 är de största aktieägarna:

  • Mash Services Oyj, med styrelseordförande Tommi Lindfors i spetsen: 29,41%.
  • Zandora Oy: 3,85%
  • Eficaz Capital Oy: 1,97%

Platsannonser