Finans Nyhet

Marcus Wallenberg ny Djurgårdsbo

Publicerad
Uppdaterad

<pufftextlänk>Marcus Wallenberg har flyttat till Djurgården och är ny granne med Gröna Lund.</pufftextlänk> Han köpte ett helt hyreshus på Nordenskiöldsgatan som hans fru, arkitekten Fanny Sachs, ritade om och lät renovera före inflyttning. Köpeskillingen blev mer än sex gånger taxeringsvärdet.

Olle Blomkvist

Familjen Marcus Wallenberg/Fanny Sachs med tre barn föll för klassiska hyreshuset på Nordenskiöldsgatan som vätter mot Beckholmssundet. Huset i fyra plan byggdes 1926 efter ritningar av arkitekten J Östlihn. Vid en ombyggnad på 70-talet tillkom vindsvåningen med kupa och huset fick en spiraltrappa som löper genom alla våningsplanen. Balkongen i söderläge är inglasad. Huset har bedömts som särskilt intressant kulturhistoriskt.

– Det är ett jättefint hus för sin tid, säger Elisabet Wannberg, antikvarie på Stockholms Stadsmuseum, till Realtid.se.

Huset ägdes av Torbjörn Vogt, som bodde där, och Christer Vogt. Fastigheten är taxerad till 3,7 miljoner kronor som flerfamiljsbostad, varav byggnadsvärdet var 1,5 miljoner före renoveringen.

Annons

Marcus Wallenberg köpte huset för rekordpriset 23,8 miljoner kronor vid årsskiftet 2004/05. Varje våning är på drygt 80 kvadratmeter, vilket ger en bostadsyta på 400 kvadratmeter inklusive så kallade biytor. Tomten är på 167 kvadratmeter och vänd i sydostläge endast femtio meter från vattnet, med utsikt över varvet på Bleckholmen.

I grannhuset bor ekonomiprofessor Kjell A Nordström.

Av bygglovshandlingarna framgår det att det finns en rad detaljer som arkitekten Fanny Sachs, på 3dO Arkitekter AB, fick lägga omsorg på att bevara. Skjutdörrar i original från 20-talet bör bevaras, påpekade Per Nelson, som var inkopplad som byggnadsvårdskonsult. Likaså bevaras ekparkettgolv, originaldörrar och snickeriskåp.

Annons

De låga balusterräckena i sten i flera små så kallade vädringsbalkonger var dock problematiska. De är så låga så att man tvingades att sätta högre räcken på insidan av de bulliga räckena av barnsäkerhetsskäl.

Men de två öppna spisarna som byggnadsvårdaren Per Nelson ansåg skulle bevaras, fann ingen nåd hos Fanny Sachs. Istället murades två nya upp.

Porten är diskret utan namn med ringklockor till tre olika våningsplan. Skyltar från två olika säkerhetsbolag och en dörrsluss ger en air av integritet.

Annons

Familjen Wallenberg flyttar från Tysta gatan vid Karlaplan där de bott sedan 1997. Deras nya hem ligger endast 2 kilometer från Investors representationsställe Täcka Udden, där Jacob Wallenberg nyligen bjöd in till sin femtioårstillställning.

De boende på Nordenskiöldsgatan har i tjugo års tid bävat för de byggplaner som funnits för tomterna nedanför. Skräckvisionen var att fastighetsägaren skulle få klartecken för att bygga femvånings hyreshus som skulle skymma utsikten.

– Vi avstyrkte bostadsbebyggelse med hänsyn till varvets historia, säger Elisabet Wannberg.

Nu har Stockholm Stad satt definitivt stopp för de planerna. Istället förhandlar Djurgårdsförvaltningen med JM om att att ta över och det planeras för en utveckling av den maritima verksamheten.

– Planen är att driva ett träbåtsvarv som ska ta hand om kulturhistoriskt intressanta träbåtar. Per Wermelin på Djurö båtvarv är tänkt att förestå varvet, och arbetet kan påbörjas så snart förhandlingarna med JM är klara, säger Lena Steffner, planarkitekt på Stockholms stadsbyggnadskontor, till Realtid.se.

Per Wermelins koncept har en förebild i Mystic Seaport i nordöstra USA. Båtarna ska renoveras inför öppen ridå, där allmänheten ska kunna studera arbetet.

– Det blir ett levande museum och det ska också bli en skola för ungdomar, säger Lena Steffner.

Från Gröna Lund till bron vid Beckholmen skapas en strandpromenad som har förutsättningar att bli ett populärt stråk för både stockholmare och turister. Nedanför Wallenbergs hus ligger förfallna skjul som ropar efter att bli räddade. Eller rivna. I vilket fall så närmar sig slutet för Beckholmen Blues.

Och de boende, har de haft något att invända?

– Vi har inte hört några protester mot de nya planerna, säger Lena Steffner.

På Beckholmen står giraffkranarna och ger varven en lite lustig inramning. G5-varvet med ångbåtarna och Beckholmens Dockförening kommer att finnas kvar.

– Det blir ett väldigt varsamt omhändertagande av Beckholmen. Kajerna ska renoveras samtidigt som markföroreningar saneras bort. Och jag arbetar för att stora delar av ön ska bli tillgänglig för allmänheten, bland annat en kajpark på västra udden, säger Lena Steffner.

Hanteringen av Fannys Sachs bygglov gick föredömligt snabbt. Sammanlagt tre bygglovsansökningar för huset inkom och den snabbaste godkändes efter 9 dagar, den andra efter 16 dagar och den tredje efter två månader.

– Så snabba brukar de inte vara, säger Elisabet Wannberg.

Annons