Finans Nyhet

Lotta Stege Unger

Publicerad

…när du arbetar som assistentåklagare?

– Det beror på om jag är på förhandling i domstolen eller om jag sitter på kontoret. Normalt sitter jag i förhandlingar två dagar i veckan. Det kan vara på lite olika tingsrätter så jag är inte alltid på samma ställe.

– När jag är på kontoret så sitter jag och förbereder förhandlingarna eller fattar beslut om jag skall väcka åtal eller inte.

Är det du som gör det?

Annons

– Ja, även om min titel är assistentåklagare så utför jag samma jobb som en åklagare. Riktig åklagare, eller kammaråklagare som det egentligen heter, blir man efter två år.

Vad gör du mer?

– Vissa dagar måste vi sitta jour. Det måste nämligen alltid finnas en åklagare tillgänglig för polisen. Det är ju vi som fattar beslut om en person till exempel ska anhållas, begäras häktad eller släppas. Nattjour innebär att man får sitta på polishuset hela natten.

Annons

Det låter långtråkigt.

– Långtråkigt är det definitivt inte. Det är nämligen full fart hela tiden, och polisen kommer ständigt in med nya personer som man ska ta ställning till.

– En annan sak vi får göra är att hjälpa polisen att agera förundersökningsledare.

Annons

Riktigt polisarbete med andra ord…

– Javisst, men det är bara när det är komplicerade ärenden eller när det är barn inblandade som vi tar över ärendet på ett sådant tidigt stadium. Är det enklare fall så sköter polisen allt själva.

Har du någonsin känt dig hotad?

–Nej, det är inte så vanligt med hot mot åklagaren. Däremot är det vanligt förekommande med hot mot vittnen. De åtalade verkar ha ganska stor respekt för åklagaren.

Som åklagare väcker ni väl bara åtal om ni är ganska säkra på att vinna. Hur ofta förlorar man?

– Inte så ofta. Jag skulle gissa att absoluta huvuddelen av fallen leder till en fällande dom.

Det var mycket, då kanske det finns utrymme för er att chansa lite mera.

– Det kanske man kan tycka, men det är ju inte riktigt vår roll. Däremot kanske man väcker åtal i ett fall där man är lite osäker och vill få det prövat.

Vad är drömmen som åklagare, att få ett fall att gå till Högsta domstolen?

– Jag har nog inte någon speciell dröm, men det vore inte så dumt. Fast då får man inte processa själv, det tar Riksåklagaren hand om. Det vore dock kul att vara involverad i ett riktigt högprofilsmål, som skulle kunna bli prejudicerande.

Du har tidigare jobbat på advokatbyrå. Vad var det som lockade med åklagaryrket?

– Jag tycker åklagaryrket är världens bästa jobb. Det är väldigt självständigt och man ställs ständigt inför svåra beslut. Jämfört med jobbet på en byrå så är det mindre pappersarbete och ger mer kontakt med människor, vilket jag föredrar.

Om Lotta Stege Unger

• Lotta är 30 år

• Gift med Oscar

• Har tidigare arbetat på Advokatbyrån Delphi

• På fritiden brukar hon träna, rida och träffa sina kompisar

Annons